Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП препоръчва повече решения с квалифицирано мнозинство и намаляване на броя на еврокомисарите

Роберта Мецола
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвродепутатите приеха доклад с предложения за промяна в договорите за ЕС, в които настояват повече решения се взимат с квалифицирано мнозинство, а еврокомисарите да бъдат намалени от 27 на 15. Предложението идва след Конференцията за бъдещето на Европа, която се проведе миналата година.
В приетия доклад се настоява да се преразгледат правилата за състава на Комисията, която се преименува на „Европейски изпълнителен орган“, а нейният председател да бъде номиниран от Европарламента и одобряван от Европейския съвет, което е обратно на процеса в момента. Предлага се еврокомисарите да бъдат 15 и на ротационен принцип между страните членки, като се даде възможност на председателя на Комисията да ги избере въз основа на политически предпочитания и като се взема предвид географският и демографският баланс. 
Докладът предвижда и механизъм за вот на недоверие на отделни комисари. В документа е предвидена и значително по-голяма прозрачност в Съвета чрез публикуване на позициите на страните-членки по законодателни въпроси. Председателката на Европарламента Роберта Мецола уточни пред БНР:
"Това не е нашата преговорна позиция, но е нашият принос към един отдавна просрочен дебат. Това, което казваме като парламент, е, че сме поели ангажимент за разширяването, през предишните 4 години видяхме къде са пукнатините, какво може да се прави изцяло на ниво ЕС и какво може да поеме Европейският парламент като компетентности. Реалисти сме, когато казваме, че това, което работи на 27, няма да работи за 32, 33 или 34.   
Евродепутатите призовават за повече правомощия, свързани с околната среда, както и за споделени правомощия на ЕС в областите като обществено здраве, гражданска защита, промишленост и образование, които в момента от изключителната компетентност на страните членки. Сега европейските лидери трябва да свикат Конвент, който се състои от представители на националните парламенти на държавните и правителствени ръководители, на Еврокомисията и Европарламента. Очаква се испанското председателство да внесе предложенията пред Европейския съвет през декември.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението й ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 13:17

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма..

публикувано на 18.09.24 в 13:16

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски, която е била издигната с ктиторството на цар Иван Александър. Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене и историците предполагат, че това е най-голямото за годината разкритие, което пренаписва историята, особено за..

публикувано на 18.09.24 в 13:11
Кейт Мидълтън

Кейт Мидълтън с първа работна среща след лечението си

Принцесата на Уелс проведе първата си работна среща, откакто се подложи на лечение от рак по-рано тази година. По пътя към завръщането си към обществения живот Кейт Мидълтън е имала среща в замъка Уиндзор по неин проект за ранното детство, съобщи Би Би Си. Това последва видеосъобщение миналата седмица, в което тя разкрива облекчението си, че..

публикувано на 18.09.24 в 13:07

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона,..

публикувано на 18.09.24 в 12:41

Двете ДПС-та се разбраха за секционните комисии в Дупница

Двете фракции в ДПС се договориха по състава на секционните комисии в Дупница. Съставът ще бъде утвърден от Районната избирателна комисия, като предстоят консултации в още 8 общини в региона.  ДПС-Пеевски и ДПС-Доган трябва да си разпределят едното място във всяка от 76-те секционни комисии в община Дупница. Поне на консултациите нямало спорове и..

публикувано на 18.09.24 в 12:29
Бейрут, 17 септември 2024 г.

Унгарска компания произвела пейджърите, които експлодираха в Ливан

Моделът пейджър от вчерашните координирани взривове в Ливан се произвежда от унгарска компания. Това съобщи тайванският производител Gold Apollo, който е установил "дългосрочно партньорство" с базираната в Будапеща компания "Би Ей Си Кънсалтинг". Моделът, споменат в медийните публикации след вчерашните експлозии "се произвежда и продава от..

публикувано на 18.09.24 в 12:27