Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Предстоят съвместни програми с европейски партньори, които ще ни синхронизират с образователните процеси в световен мащаб"

Новият ректор на Софийския университет настоява за промяна в начина на финансиране на ВУЗ-овете

"Студентските такси са последното нещо, което мислим да увеличаваме"

| Интервю
Проф. Георги Вълчев
Снимка: БГНЕС
Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет. Кандидатите за поста бяха четирима.

"На първо време основна грижа ще бъде обезпечаването на ежедневните дейности и административните процеси. Университетът е сложна структура. Трябва да дадем спокойствие на колегите, че всичко продължава в нормален ритъм", обясни той пред БНР. 

Проф. Вълчев се обяви за нов начин на финансиране на висшето образование. 

"То трябва да съхрани целия потенциал, създаван през годините. Изследователската работа също изисква сериозен финасов ресурс. Има редица въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Философията парите следват студента вече не работи достатъчно добре в сферата на висшето образование. Трябва да бъдат намерени адекватни механизми". 

Не искам да бъдем разбрани грешно - че единствено заплатите ни вълнуват, но те също са изключително важен елемент, посочи ректорът.

"Колегите се чувстват недооценени".

Сложен е и проблемът с издръжката на ежедневния учебен процес и на изследователската дейност, отбеляза той.

"Проектното финансиране почти замени нормалното през последните години. То е прекрасен механизъм, но трябва да се фокусира върху по-сериозни капиталовложения за апаратура и софтуерни продукти".

Студентските такси са последното нещо, което мислим да увеличаваме, увери обаче проф. Вълчев. 

"Стипендиите на младите хора също са много ниски. Това кара много от тях да започват работа".

От години нямаме нормални капиталови разход, подчерта той. 

"Разполагаме с много остарял сграден фонд". 

Студентите ни получават изключително добро образование, но не сме си заровили главата в пясъка и знаем, че трябва да пордължаваме в тази посока, заяви ректорът.

"Предстоят съвместни програми с европейски партньори, които ще ни синхронизират с образователните процеси в световен мащаб". 

Проф. Вълчев коментира необходимите стъпки, които трябва да се предприемат, за да стане лидер Софийският университет не само на национално ниво, а и в световен мащаб.

"Когато образованието се обявява за национален приоритет, трябва да има адекватно държавно финансиране. Ще положим усилия и за създаване на съвместни програми с бизнеса. Ще разчитаме също на дарителство. Без последователно и адекватно финансиране няма как да очакваме изключилно бърз скок в световните класации. 

Интересът към обучение в България идва основно от страните извън европейското образователно пространство, като изключим висшите медецински училища. Ще обновим тези програми в следващите години, но имаме проблем с визовите режими и административните процедури"

Предприемаме стъпки, за намалим броя на отпадащите студенти, разказа още ректорът в предаването "12+3". 

Младите хора все по-трудно избират пътя на докторанта, посочи той.  

"В много европейски страни се увеличава срокът на редовната докторантура. Трябва да бъдем гъвкави. Стипендиите са ниски. Ще търсим най-добрите решения с официалните институции".

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. Георги Вълчев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58