Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП се страхува от нови избори"

Проф. Тодор Галунов: ДБ попадна в сянката на ПП, която пък попадна в сянката на ГЕРБ

Проф. Тодор Галунов очаква и в Столичния общински съвет да има "някаква форма на компромис и сглобка"

| Интервю
Проф. Тодор Галунов:
Снимка: Личен архив

Към момента никоя от партиите реално не иска нови избори. Това обясни пред БНР проф. Тодор Галунов, преподавател във ВТУ. 

"По-големият парадокс е, че реалната опозиция на това правителство е вътре в коалиционната сглобка".

Струва ми се, че ще се намери компромис и ще де изчака ротацията, прогнозира той. 

"Всичко вероятно ще се ограничи със смени на министри

Най-вероятната фигура за оставка е вътрешният министър, може и към министъра на спорта да има определени претенции.

Такава оставка обаче едва ли ще промени генерално събитията".

По-голямото напрежение проф. Галунов очаква, когато настъпи моментът на ротацията.

"Когато от ГЕРБ ще поискат повече министри и присъствие. 

Не знам и ДПС до каква степен ще поиска да бъде по-близо до властта"

Той смята, че в структурите на ДПС има скрито напрежение.

Проф. Галунов обясни, че ПП продължава да плаща "големия данък, че няма свои стабилни политически структури"

"Не успява да се впише като старши партньор. През цялото време са принудени да играят като младши. ПП се страхува от нови избори. За ГЕРБ е необходимо ПП да изконсумира още малко негативите на властта"

ДБ попадна в сянката на ПП, която пък попадна в сянката на ГЕРБ, обобщи професорът.

"Ако иска да има политическо бъдеще извън коалицията, ДБ трябва малко да се еманципира и да изрази своето мнение по основните въпроси. Тече процес на взаимно изсмукване и претопяване между ПП и ДБ. Не е ясно дали след време заедно ще могат да направят процентите, които направиха на последните избори. Сумарно не вървят нагоре, а надолу". 

Той прогнозира, че в един момент "играта, която играе ГЕРБ – да бъдат хем управляващи, хем опозиция вътре в управлението, може да породи въпроси в електората на ГЕРБ". 

"Може би ще има желание от структурите да се влезе в изпълнителната власт и да се поемат отговорности. Очаквам натиск от ГЕРБ за силно присъствие не само на ниво министири, но и на другите нива в структурата на властта"

Проф. Тодор Галунов очаква и в Столичния общински съвет да има "някаква форма на компромис и сглобка". 

"Едва ли ще се стигне до финална драма. Председателят ще бъде от дясно-центриското политическо пространство. Не съм сигурен, че ще е Борис Бонев. Той не е най-удобната фигура. Ако сегашният кмет на София потърси мнозинство в Общинския съвет от ляво, ще отвори отново атаките за онова, което започна още с издигането на неговата кандидатура. Ще има компромис, който на нас може да не ни изглежда най-принципен".

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Тодор Галунов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция, показват данните към 6:00 часа тази сутрин на Главната дирекция "Гранична полиция" на МВР. Това съобщи БТА. На границата с Румъния движението е натоварено на ГКПП ''Кардам'' и ГКПП "Дуранкулак" на изход за товарни автомобили. Поради извършване на основен ремонт на българския..

публикувано на 04.10.24 в 08:34

Доц. Боян Хаджиев: Израел няма интерес от ескалация и пряк конфликт с Иран

"За съжаление, светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката, на политическия реализъм. Първата жертва е истината. Втората жертва е цивилното население ". Това каза пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в коментар за конфликта в Близкия изток. Според него Израел нямат интерес от..

публикувано на 04.10.24 в 08:10

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са дестилериите на розово масло, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят...

публикувано на 04.10.24 в 08:09
Весела Банова

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната. Този коментар направи в интервю за БНР психологът Весела Банова, основател на Сдружение "Дете и пространство". Сдружението отбелязва своята..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел - котировките на суровия петрол се повишиха с 10 процента. Цената на петрола на..

публикувано на 04.10.24 в 07:47

130 години от основаването на читалище "Светлина" в град Априлци

Народното читалище "Светлина 1894 г". – в град Априлци отбелязва днес и утре 130 години от своето създаване с откриване на паметник на основателите си, изложба и концерти. Читалището е духовно и културно средище и в момента към него има датски духов оркестър, детска вокална група, хор за народно пеене, танцов състав, клуб За народни..

публикувано на 04.10.24 в 07:44

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 07:36