Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпуснати са и средства за компенсации на семействата на деца, неприети в детски градини

Правителството отпусна 7 млн. лв. за стипендии и за изкуства и спорт в училищата

Снимка: БТА

Министерският съвет отпусна 780 000 лева за компенсации за родителите, чиито деца не са били приети в детски градини в столицата през отминалото лято. 

Средствата ще бъдат разпределени между семействата на 899 деца. Целта е да бъдат възмездени поне отчасти семейните разходи за отглеждане и обучение на най-малките.

На днешното си заседание правителството отпусна и близо 7 милиона лева за изкуства и спорт в училищата и 267 300 лева за стипендии на даровити деца, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Със свое решение от днес кабинетът одобри 6 752 349 лева по Национална програма "Заедно в изкуствата и в спорта" за общинските, държавните и частните училища за учебната 2022/2023 година, представили справки за извършени фактически разходи от средствата по одобрените им суми, се посочва в съобщението.

Финансират се общински, държавни и частни училища в партньорство с общински или държавни училища.

За училищата, сформирали групи за занимания по музикално, танцово, театрално и изобразително изкуство чрез финансирането се покриват разходите им за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна техника и др. 

В областта на спорта заниманията включват сформиране на отбори в сферата на колективните спортове баскетбол, волейбол и футбол и участие в състезания, като отпуснатите средства покриват разходи за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др.

С друго свое решение правителството одобри 267 300 лева за изплащане на 370 стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г. 

Учениците с изявени дарби имат право да получават по 135 лева месечно стипендия. От тях 167 940 лева се предоставят по бюджетите на 45 общини след постъпили искания в Министерството на образованието и науката за изплащане на 259 стипендии за четвъртото тримесечие на 2022 г. 

Общо 9 450 лева се предоставят за стипендии след издадени 11 заповеди на министъра на образованието и науката за ученици в частни училища. 

По бюджета на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 100 лева за изплащане на 98 стипендии на ученици от държавни училища, финансирани от министерството.

Допълнително се одобряват и 810 лева за Техническия университет в София, в чиято структура е Технологичното училище "Електронни системи" за изплащане на стипендии на двама ученици.

Приетото постановление не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите общо 267 300 лева са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2023 година, посочват от МС.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58