Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Важно е хората да проучват всяко едно предложение, свързано с работа в чужбина"

Трафикантът на хора - познат, ухажващ и заживяващ на семейни начала с жертвата

Моника Николова: Много непълнолетни деца могат да попаднат във форма на трафик

| Интервю
Снимка: архив
Трафикантът на хора много често се оказва някой, когото познаваме. За това предупреди Моника Николова, изпълнителен директор на Фондация А 21 за България. 

"Проблем е, че имаме доверие на този човек", обясни тя пред БНР.

Водещите методи за въвличане на хора в трафик са набиране с цел фалшиво предложение за работа или с цел сексуална експлоатация, посочи Моника Николова. 

"Много често хората влизат в групи, в които се предлага работа. В други ситуации се доверяват на познат, който е работил в Европа.

Ние се представяме, че в трафиканта има нещо, което се набива на очи. Реално обаче профилът е различен – обикновени хора, като нас, които наистина не подозираме ,че може да се занимават с такава недостойна работа".

Романтичната връзка е един от начините за склоняване към проституция, подчерта тя. 

"Вече няма възрастови ограничения. Много непълнолетни деца могат да попаднат във форма на трафик. Отново е през близки и познати. 

Често трафикантите инвестират в ухажване. Може да мине време, докато той каже, че е закъсал и трябва да заминат в чужбина. Възможен е и вътрешен трафик – в границите на България. Трафикантът казва: "За малко ще я вършиш тази работа – докато се стабилизираме. После продължаваме“.  

Това ухажване трае седмици, понякога и месеци. Жертвата и трафикантът дори може да заживеят на семейни начала".

Много често в случаите на трафик има домашно насилие, отбеляза Николова.

"Увеличава се и процентът на вътрешния трафик на хора"

Все още България води черната статистика по износ на хора, каза тя.

"Жертвите на трафик пътуват най-често за Западна Европа, по-рядко за Гърция. Германия все още е дестинация, която трафикантите използват. Там проституцията е легитимна. Въпреки това, има доста български момичета, които са жертви на трафик. В някои случаи са знаели какво ще правят, но пристигайки там, насилието, жестокостта, отнемането на правото на свобода и неполучаването на изработеното, вече ги прави жертва.

Много от жертвите не са знаели какво ще извършват. Търсили са работа и по-добър живот. Жертвата е заключена, малтретирана, в много случаи – изнасилвана и карана да извършва сексуални услуги". 

Има и агенции, които са замесени в трафик на хора, подчерта Моника Николова

"Важно е хората да проучват всяко едно предложение, свързано с работа в чужбина. 

Националната телефонна линия - 0 800 20 100 предлага услугата "Проверка на работа“. Просто да се обадят. Екипът е обучен и ще направи проучване.

Телефонът е денонощен, безплатен и анонимен. На него може да се потърси екпертен съвет, ако се съмнявате, че вие или ваш близък може да стане жертва на трафик".

Често получаваме обаждания от близки, които са притеснени заради романтична връзка. 

"Жената е във връзка с човек, с които се е запознала онлайн, но изведнъж поведението й се променя страшно много. Става затворена и идва момент, в който казва, че заминава с него. Правим всичко, което можем. Информираме властите. Опитваме се да говорим с жертвата - с надеждата да се замисли и да знае за телефонната линия, ако реши да замине и нещо не е такова, каквото й е обещано"

Цялото интервю на Ирина Недева с Моника Николова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на Кочериново излязоха на протест във вторник

Няма да има воден режим в Кочериново... засега

Воден режим за Кочериново и общината засега няма да се въвежда - водоподаването е нормализирано, а и падналият дъжд e благоприятeн за ситуацията, каза за БНР кметът Светослав Горов. Само преди два дни жителите организираха протест в центъра на града и  затвориха пътя за Рилския манастир, след като нямаха вода 4 денонощия. Безводие:..

публикувано на 22.08.24 в 11:06
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Над 20 нови пожара в Гърция за денонощие

Над 20 нови пожара са избухнали в Гърция през последното денонощие, въпреки относителния спад на температурите. Днес се очаква отново да бъде горещо. В последното денонощие са избухнали 23 пожара въпреки сравнително по-ниските температури, съобщават от Гражданска защита. Част от огнищата са следствие от мълнии, но има и умишлени палежи...

публикувано на 22.08.24 в 11:01
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Русия съобщи, че е предотвратен пореден опит на Украйна за навлизане в Брянска област

Русия съобщи, че е предотвратен пореден опит на Украйна за навлизане на нейна територия - в Брянска област. Украински части контролират райони на руската Курска област, където започнаха операция през август. Украинска атака с дрон забави полети във Волгоград Президентът Володимир Зеленски заяви, че се укрепват военните сили в..

публикувано на 22.08.24 в 10:57

Проф. Димитър Вацов: Калин Стоянов ще бъде махнат, ще имаме служебно правителство и дата за избори

Трябва да си пазим парламентарната република, а начинът е избори . Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор. " Радев няма да бави безкрайно. Той има възможност да избере Главчев или Чобанов. Ако стане напечено, смятам, че и някой друг, например Рая Назарян, ще се жертва..

публикувано на 22.08.24 в 10:00

Ръст на домашното насилие в Испания

Властите в Испания отчитат ръст на домашното насилие. При подобни инциденти от началото на лятото са убити 15 жени и три деца. Лятото е рисков период за жертвите на домашно насилие заради прекарването на по-дълго време заедно на партньорите през ваканциите, отбелязват специалистите. Другият период с много подобни случаи е по Коледа. Общо..

публикувано на 22.08.24 в 09:57
Стоян Мавродиев

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокуратурата. Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милиона лева, който през 2019 година банката отпуска на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка.  Искането за издирване..

публикувано на 22.08.24 в 09:55

Активите на частните пенсионни фондове нарастват, вече са 24,5 млрд. лева

Активите на частните пенсионни фондове достигнаха 24,5 милиарда лева – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото полугодие на 2024. Те нарастват с над 16 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове са малко над 5 милиона души, като се увеличават с около 70 000 души..

публикувано на 22.08.24 в 09:54