Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансови нарушения са установени при одит в болница "Пирогов"

Снимка: Ани Петрова

Финансови нарушения в болница "Пирогов" са установени при одит за периода от юни 2022 г. до юли тази година, обяви министърът на здравеопазването Христо Хинков.

"Има злоупотреби. Констатирани са финансови нарушения в "Пирогов". И задлъжнялост на болницата".

Той е предоставил доклад от проверката на премиера Николай Денков и на председателя на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов. Министърът очаква и прокурорски проверки. Попитан дали би освободил директора на "Пирогов", министърът отговори с думите: "изглежда не".

От своя страна Костадин Ангелов заяви, че констатациите в болница "Пирогов", направени от "Вътрешен одит“ към здравното министерство, трябва да се потвърдят от външен одит. Ангелов не смята, че на базата на тези констатации, трябва да бъде сменен директорът на болницата:

"Защото звено "Вътрешен одит" е към министъра на здравеопазването и е възможно този натиск, за който твърди директорът на "Пирогов", да е бил оказан и върху звено "Вътрешен одит" при изготвянето на този доклад".

В писмо до председателя на парламентарната здравна комисия директорът на болница "Пирогов" Валентин Димитров сигнализира за натиск върху ръководството на лечебното заведение. 

Според д-р Димитров непрекъснато се правят внушения за лошото финансово състояние на болницата и за неправилното ѝ управление. 

В сигнала са посочени имената на Красимир Николов и Лучия Добрева, заемали длъжностите административен и икономически директор, които сега работят на позиции в здравното министерство и оказват натиск, според Димитров, за да го отстранят от поста. 

Според написаното в сигнала директорът е бил разпитван през последния месец по прокурорски проверки, свързани с обществени поръчки за над 150 хиляди лева, одобрявани и възлагани от Николов и Добрева.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16