Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС


Депутатите обсъждат промените в Конституцията. Те са внесени от три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и Движението за права и свободи. Основните промени предвиждат реформа в съдебната система, ограничаване на президентските правомощия при назначаване на служебни правителства, въвеждане на публични процедури за избор на регулаторни и контролни органи, както и отпадане на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

 Вносителите на предложенията за промени в основния закон са убедени, че те са навременни и необходими.

"Политическата система стигна до такава криза, че само нова промяна на Конституцията, сегашната промяна, може да се опита да поправи това", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

От опозицията възразиха.  

"Нещо ви е обхванал Коледния дух и имам чувството, че в една така - как да я нарека, паралелна реалност сякаш се намираме. Вие говорите за тези промени в Конституцията като за някаква панацея, от която в България сега, видите ли, ще тръгне един възход. Не можеш да го спреш след това", заяви Кристиан Вигенин.

Според него орязването на правомощията на главния прокурор обезсмисля тази фигура и му отнема възможността да се бори с корупционни практики. Намаляване на прокурорската квота в Прокурорския съвет за сметка на назначените от парламента отваря пътя за пряка политическа намеса в държавното обвинение:

"Според мен, това е един добре премислен ход, така, че сегашните управляващи да си гарантират недосегаемост в следващите години за нещата, които свършиха и предстои да свършат в държавата в оставащото време на това Народно събрание и на това правителство", посочи Вигенин.

Изненадващо ПП-ДБ се разделиха. Бойко Рашков подкрепи опасенията на опозицията.

"В момента сме на път да улесним политическия начин за въздействие върху прокуратурата главно. Аз, ако остане проекта в това му съдържание в тази му част, няма да подкрепя с тези мотиви този проект", посочи той.

Според Надежда Йорданова обаче намалените правомощия на главния прокурор ще ограничат възможността за намеса в други обществени сфери.

"Членовете, които ще избираме от обществената квота, няма да бъдат партийно зависими, а ще бъдат изявени фигури-професионалисти. Това е важно, за да може да се гарантира, че прокурорската професия ще подлежи на обществен контрол", изрази увереност тя.

Депутатите не приеха предложението на "Възраждане" дебатът по конституционните промени да бъде излъчван пряко по БНР и БНТ.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44