Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да се опитаме да привлечем децата към високата култура с осъвременяване на изразните средства"

Димитър Кабаков: Когато искаш послушни хора, най-лесният начин е да поставиш образованието и културата на колене

"Проблемът не е единствено в парите. Проблемът е в отношението на властта към нас"

| Интервю
Димитър Кабаков
Снимка: Латинка Светозарова

"Проблемът не е единствено в парите. Проблемът е в отношението на властта към нас"Това обясни пред БНР Димитър Кабаков, директор на Драматично-куклен театър "Иван Радоев“, по повод протеста на културната гилдия срещу ниския размер на средства, предвидени в бюджета за сектора.
"Когато искаш да създадеш послушни хора, най-лесният начин е да поставиш образованието и  културата на колене и да ги принудиш да бъдат твои слуги".

Това не е само в България, посочи още той в предаването "Преди всички". 

"Погледнете елементаризирането на съзнанието в световен мащаб, унищожаването на вярата и роботизирането на отношенията - това са начините човек да бъде държан в съвременно робство". 

Димитър Кабаков разказа за готвената премиера на емблематичната пиеса на Молиер "Тартюф"
Творческият екип обещава зрелищен и провокативен спектакъл. В новата история на Драматично – куклен театър "Иван Радоев" пиесата се поставя за първи път. Режисьор е Крис Шарков, преводът и сценичен вариант на текста е на Димитър Кабаков.

Имаме една невероятна сценография на Никола Тороманов - Фичо. Тя на пръв поглед няма нищо общо с тъканта на пиесата, с перуките и дворцовите костюми от 16-ти век. Подходът на режисьора и целия творчески екип е много различен. Имаме нов текст – историята на Молиер, но преведена и написана отново. Цяло лято работихме с режисьора Крис Шарков. Първоначално решихме, че това, което имаме като основа, би послужило за един добър спектакъл, който да бъде предназначен само за ученици. Вместо да прочетат "Тартюф", да дойдат да го гледат. Но режисьорът предложи доста по-голяма провокация“, обясни директорът на Драматично-куклен театър "Иван Радоев“.

"Декорът е направен като скелет на кит. Наистина има провокация към зрителите. Спектакълът е доста сложен технически, ползваме и дигитален сценограф – Петко ТанчевПървата ни среща с публика ще бъде на 14-и", посочи още той. 

Трябва да се опитаме да привлечем децата към високата култура с осъвременяване на изразните средства, обясни Димитър Кабаков.

"Бил съм учител по български език. Трябва да говориш на езика на децата днес и да ги дръпнеш към себе си. Не можем само да опростяваме и да елементаризираме". 

"Тартюф днес е актуален с много неща – той е провокацията, той е външният човек, който разваля уж хармония в семейството или обществото, той е дяволът или изкусителят. Всеки реагира според своите собствени потребност и нагласи. Това е история, в която всяко време може да намери себе си", посочи Кабаков. 

Той разказа какво още могат да очакват зрителите в театралната зала.

"Опитваме се да предоставяме разнообразни предизвикателства. Въпросът е да поддържаме жив духа". 

Цялото интервю на Илия Вълков с Димитър Кабаков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41