Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е готов за трето и четвърто плащане от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост

Снимка: архив

Кипър подава днес едновременно исканията за второто и третото плащане на средства от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, съобщиха от финансовото министерство. Така той се нарежда сред първите десет държави членки на ЕС, достигнали този етап в изпълнението на националните си планове.

Кипър успешно завърши всички етапи – 16 във втората фаза и 22 в третата фаза, на Националния план за възстановяване и устойчивост, обявиха от финансовото министерство. Благодарение на този напредък и след като на 8 декември Съветът на Европейския съюз одобри актуализирания вариант на плана, стана възможно подаването на двете искания за плащания, уточниха от ведомството.

Двата транша са за общо 152 млн. евро. С тях и с изплатените по-рано суми Кипър получава почти 400 млн. евро, които представляват около 40% от предвидените за страната безвъзмездни европейски средства.

Ревизираният национален план за възстановяване е на обща стойност 1,22 млрд. евро, като трябва да се изпълнят 282 цели, етапи, реформи и инвестиционни проекти. Сред основните направления в него за устойчиво развитие на страната са осъществяването на цифров и зелен преход, отварянето на пазара на електроенергия, реформи и инвестции в областта на правосъдието, здравеопазването, местното управление.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сгради в централната част на Никозия

Правителството на Кипър субсидира студентски жилища в историческата част на Никозия

Субсидии за близо 15 млн. евро предоставя правителството на Кипър за изграждане на студентски жилища в историческата стара част на Никозия. Кандидатстването за безвъзмездните средства по новия план започва и ще продължи до края на месеца, обявиха от..

публикувано на 11.12.23 в 02:22

Безработицата в Кипър спадна до най-ниското ниво за последните 15 години

Два рекорда на трудовия пазар отбелязват в Кипър. Безработицата в страната спадна до най-ниското ниво за последните 15 години, а заетостта достигна най-висока стойност, съобщиха от Статистическата служба и социалното министерство в Никозия...

публикувано на 10.12.23 в 15:54

Около 350 основни хранителни и битови стоки в "електронната кошница“ на Кипър

Около 350 основни хранителни и битови стоки ще има в "електронната кошница“ в Кипър, която е част от антиинфлационните мерки на правителството в подкрепа на потребителите. Законът за нейното създаване и функциониране влиза в дневния ред за гласуване в..

публикувано на 08.12.23 в 10:45

Кипър със стратегия за привличане на висококвалифицирани специалисти от чужбина

Кипър ще привлича чуждестранни технологични таланти за работа на острова, като облекчава правилата за предоставянето им на гражданство. Това предвижда новият закон, който парламентът одобри. Чуждестранни висококвалифицирани специалисти,..

публикувано на 06.12.23 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства...

публикувано на 01.10.24 в 19:46
Израелската ПВО система

Експлозии в Израел, ИРНА потвърди, че е извършена ракетна атака

Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, предаде АФП. "Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните. Сирени за въздушна..

публикувано на 01.10.24 в 19:35
Дмитрий Песков

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото.  В Москва познават Марк Рюте,..

публикувано на 01.10.24 в 19:29

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно..

публикувано на 01.10.24 в 19:04
Танкове на израелската армия маневрират в зона в Северен Израел близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата

Израелски командоси и парашутни части навлязоха през нощта в Ливан в рамките на "ограничена сухопътна операция", както я определят, насочена към погранични позиции на шиитската групировка "Хизбула", които застрашават Израел. "Ограничена и..

публикувано на 01.10.24 в 18:41
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте

Рюте: Бих работил добре и с Тръмп, и с Харис

"Украйна има пълното право да нанася удари в дълбочина по територията на Русия - това заяви новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който официално встъпи в длъжност тази сутрин.   Той каза още, че полагащото се място на Украйна е в Алианса и..

публикувано на 01.10.24 в 18:25
Първан Симеонов

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за..

публикувано на 01.10.24 в 18:14