Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската спортна федерация по шахмат беше приета за член на ФИДЕ

Национален отбор по шахмат
Снимка: БФ- Шахмат

Международната шахматна федерация (ФИДЕ) прие за свой член Българската спортна федерация по шахмат. 

Това стана по време на годишната генерална асамблея на ФИДЕ, която се проведе онлайн. Общо 143 членове гласуваха по точката за приемане на БСФШ, като "за" бяха 137 от тях, а шест бяха против.

Българската спортна федерация по шахмат бе създадена в началото на септември тази година, а за неин председател бе избран гросмайстор Милен Василев. За почетен председател на федерацията бе посочена бившата световна шампионка Антоанета Стефанова. Новосформираната федерация бързо получи признание от Европейската шахматна федерация за участие на Европейското отборно първенство в Будва през ноември, на което страната ни спечели титлата при жените.

Приемането във ФИДЕ ще даде основание на БСФШ да кандидатсва пред Министерството на младежта и спорта за получаване на национален лиценз. Такъв в момента има Българска федерация по шахмат 2022, която в началото на тази седмица смени ръководството си и в момента се оглавява от доц. д-р. Венета Петкова. Досега неин шеф бе бившият депутат Васил Антонов.

През последните години членството на България във ФИДЕ практически бе замразено заради продължаващите неуредици в шахматната общност у нас и наличието на множество федерации, претендиращи да са наследник на оригиналната Българска федерация по шахмат (БФШ). От юни тази година ФИДЕ назначи специална комисия, която да управлява българския шах. В нея влязоха представители от Румъния и Албания, както и адвокат Георги Градев, който бе главен секретар в нея, а в момента е правен съветник на БСФШ.

БФШ 2022 също имаше аспирации към това да бъде приета за член на ФИДЕ, но международната федерация отказа да гласува членството на лицензираното от ММС дружество.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41
Португалия - Словения

Драма прати Португалия в четвъртфиналите на Европейското първенство

Португалия се класира по изключително драматичен начин на четвъртфинал на Европейското първенство по футбол в Германия, след като елиминира Словения с 3:0 при изпълнението на дузпи и без голове в 120 минути игра. Големият герой за португалците беше Диого Коща - вратарят спаси всичките три наказателни удара след края на играта, а също така..

публикувано на 02.07.24 в 06:59