Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат на второ четене Закона за бюджета

Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха да обсъждат на второ четене Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в днешното извънредно заседание на парламента с гласовете на 147 депутати. 

"Възраждане", БСП и ИТН не участваха в гласуването.

Трибуната на парламента е освободена от депутатите от опозицията, които я бяха окупирали от сутринта. БСП поискаха бюджетът да се разглежда текст по текст. 

Корнелия Нинова:

"ПГ на "БСП за България" сме тук - така, както сме дали дума не заради вас, побойници, а заради българския народ, на когото сме дали дума на младите семейства, на хората с увреждания, на работниците, на пенсионерите сме дали дума да защитаваме техните интереси при обсъждането на бюджета. В боеве не участваме, но в дебат с аргументи - да". 

 Зам.-председателят на парламента Росица Кирова поясни:

"Напълно сме наясно с важността на законопроекта, който ще гласуваме сега. Нямаме никакво намерение да ви лишаваме от правото ви да представяте вашите алтернативни предложения, и тъй като законът е достатъчно сериозен, ще го гласуваме текст по текст". 

Йордан Цонев от ДПС също се обяви за пълна прозрачност и възможност опозицията да защитава предложенията си, но поясни:

"И ние искаме да използваме силата на аргументите, госпожо Нинова, но когато ни се пречи да осигурим парите на пенсионерите и парите на здравноосигурените на българския народ и българските медици, ако не ни се позволява да го направим по нормалния начин, сме готови дори да се сбием за българските пенсионери, българските граждани".

В параметрите на бюджета има и предложения от мнозинството - създаване на Фонд "Стамболов" от 5 млн. лева, с които изтъкнати студенти ще се учат в престижни университети в чужбина и след това да работя в България, увеличаване на заплатите за педагогическия персонал в детските градини и ясли и допълнително изравняване на разходите за издръжка на децата в тях с около 16,6 млн. лева.

Предлага се и създаване на програма, в която училищата, детските градини и храмовете да минат на регулиран пазар на електроенергия.

Дават се допълнително 500 хил. лева за детски онкологичен център, а в сектор култура да се предоставят допълнителни 68 млн. лева в бюджета.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00