Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Луковит ще работи с деца от уязвимите групи по проект за 390 хил. лева

Операция "Бъдеще за децата“
Снимка: Община Луковит

Община Луковит започна реализацията на поредния си проект, насочен към деца от уязвимите групи, чиято цел е подобряването на качеството им живот.  Стойността на проекта е 390 хил. лева. В изпълнението му са включени социални работници, медицински специалисти, педагози, психолози, юрист и други ангажирани с решаването на проблемите на децата  в риск от бедност и социално изключване, както и на деца с увреждания.

По данни на УНИЦЕФ през 2022 г. всяко четвърто дете по света е живяло в бедност.  В община Луковит тази статистика изглежда още по мрачна, въпреки че в периода 2015 – 2022 г. страната ни е намалила  наполовина дела на децата, живеещи в тежки материални условия – от 42% на 19,2%, при среден за Европейския съюз 8,4%. 

Като национален приоритет на страната ни е до 2030 г. броят на децата в риск от бедност и социално изключване да се намали с близо 200 хиляди. Към това е насочен и проекта на община Луковит.

Всички се надяват, че тази статистика ще бъде подобрена в положителна посока. Проблемите в общината са сериозни, обясни кореспондентът на БНР Пламен Христов.

"Самият проект ще продължи до октомври 2025 година. 

През последните години община Луковит полага усилия за социализиране на тези деца, за обхващането им в училищата и в детските градини". 

Проект "Бъдеще за децата в община Луковит“ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Операция "Бъдеще за децата“ е от стратегическо значение със значителен принос за изпълнение целите на Програма "Развитие на човешките ресурси“ относно положителния ефект върху живота на хората, основните ценности на Европейския съюз и хоризонталните принципи на политиката на сближаване: равни възможности, активно включване и приобщаване, недопускане на дискриминация.

Операция

Проектът се изпълнява в контекста на Европейската гаранция за детето, която цели повишаване качеството на живот.

Надя Арабаджиева, координатор на проекта обясни, че по-голямата цел е подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги.

"Които стимулират достъпа до жилищно настаняване и здравеопазване, както и модернизиране на системите за социална закрила. Цели се и подобряване на достъпността до услугите за полагане на дългосрочни грижи.

Заложени са дейности по социална работа за ранно детско развитие и патронаж на грижата за деца до 3 - годишна възраст. Предвидено е интегриране на социално-здравни услуги за деца и младежи със специални потребности и педагогическа работа за предоставяне на превантивни и подкрепящи услуги".

Операция

Втората цел е насърчаване на социално-икономическата интеграция, посочи още тя. 

"Сериозен проблем в общината са ранните бракове и раждания от непълнолетни момичета".

Сашо Иванов от години работи на терен. Той смята, че има сериозен ефект от реализацията на подобни проекти.

"Нашата главна цел е да предоставяме информиране и консултиране.

Основен проблем е, че много от децата не посещават училище и детска градина. Целта е да ги приберем в образователната система. Това обаче е дълъг процес". 

Анахид Михайлова, директор на детска градина "Слънце“ в Луковит, която е част от този проект, също отбеляза, че задържането на децата в детска градина е много трудна мисия. 

"Голям процент от ромските семейства живеят в много тежки битови условия и е трудно да покрият базисните си нужди. Когато те не са задоволени, семейството не мисли за образование.

Имаме екип от различни специалисти и вярвам, че ще постигнем резултати. Родителите са много важни. Да се социализират и да участват в дейностите на детската градина. Това става с безброй посещения на място и разговори. 

Не мисля, че е удачна рестрикцията на МОН детските надбавки да се спират за цялата година, когато децата не посещават учебното заведение". 

Тя смята също, че институциите не си вършат добре работата. 

Всичко по темата може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20