Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция затяга миграционното законодателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Долната камара на френския парламент прие промени в Закона за имиграцията. Въвеждат се ограничения за пребиваване на мигранти, улесняват се експулсирането на такива с престъпно поведение или радикални възгледи. Промяната в последния момент въведе и по-строги правила за получаване на социални помощи.

Само преди седмица предходната версия на проекта беше отхвърлена в парламента, дори без дебати. Левицата считаше текстовете за "срамни", а крайната десница - обратно - за "отстъпчиви".

След интензивни преговори, беше вкаран текстът за социалните помощи, който удовлетворява десница и особено хората на Марин Льо Пен. И управляващата центристката коалиция получи дори повече от необходимата подкрепа. Министри от лявото крило на коалиционното правителство заплашиха с оставки, а десетки НПО описаха закона като „най-регресивния“ от десетилетия.

Нуждата от законодателна гъвкавост за премиера Елизабет Борн произтича от факта, че центристкият й кабинет няма подкрепата на твърдо парламентарно мнозинство след изборите през 2022-ра. АФП цитира местни медии, които определят това сплотяване с Льо Пен "целувка на смъртта". А лидерът на социалистите Борис Вало определи случващото се "момент на безчестие".

АФП отбелязва, че редица европейски правителства също прилагат по-строги миграционни политики, а британският премиер Риши Сунак каза преди дни, че ще настоява за глобална реформи в системата за предоставяне на убежище заради нарастващия брой бежанци в Европа. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки и въздушни удари срещу няколко града в северните части на окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс като се позова на Червения полумесец. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма. Групировката "Ислямски джихад", съюзник на палестинското ислямистко..

публикувано на 28.08.24 в 08:09

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От Булгаргаз са посочили, че през следващия месец ще използват количества,..

публикувано на 28.08.24 в 08:06

Германската полиция застреля мъж, заподозрян в опит за убийство

Ново нападение с нож в Германия. Дни след атаката  в Солинген, полицията застреля 26-годишен мъж, заподозрян, че се е опитал да убие минувач в град Мьорс, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Вчера службите за спешна помощ са получили сигнал, че мъж е нападнал и заплашвал няколко минувачи в града, посочи в изявление полицията в Дуисбург...

публикувано на 28.08.24 в 08:05

Интензивни валежи с гръмотевици се очакват в Североизточна България, има условия и за градушки

След като дни наред Националният институт по метеорология и хидрология предупреждаваше за опасно горещо време, днес в седем области на Северна България отново е обявен жълт  код, но не за жеги, а за потенциални опасни явления. Вече се очаква понижение на температурите и на места временно интензивни валежи с гръмотевици като има условия и за..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен в Пловдив

Шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив.  Автомобил БМВ се е врязал в стълб на Коматевско шосе в район Южен. Колата е смачкана до неузнаваемост. Шофьорът е издъхнал по-късно в болница. Момчето е било на 20 години, с около година и половина стаж зад волана. Пътувал е в колата сам. Разследват се причините за..

публикувано на 28.08.24 в 08:01
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Решението за изключване на Пеевски е легитимно, ще използва всички бухалки

"Решението е легитимно." Така евродепутатът и заместник-председател на ДПС Илхан Кючюк защити решението на Централното оперативно бюро на ДПС, с което Делян Пеевски беше изключен от партията заедно с други депутати, сред които знакови лица. Доган изключи Пеевски от ДПС " Не само освободихме хора от ръководни длъжности, но и ги..

публикувано на 28.08.24 в 08:00
Доналд Тръмп

Нов обвинителен акт срещу Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит внесе нов обвинителен акт срещу бившият президент и кандидат за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп.  Обвинителният акт от 36 страници внесен от специалния прокурор Джак Смит, е опит да бъдат съобразени обвиненията срещу Тръмп с решението на Върховния съд на Съединените щати от миналия месец, който постанови, че..

публикувано на 28.08.24 в 07:52