Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Политиката отказа да пусне прокуратурата от своята власт

| Интервю
Снимка: Силвия Великова

"Политиката отказа категорично да пусне прокуратурата от своята власт", заяви пред БНР юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

"Българската Конституция ще получи една актуализация, която е показала, че има своя смисъл и своята потребност да бъде извършена. Това ще е нещо с положителен знак. Множество са направленията, в които можем да говорим, че ще има нормативно подобрение. Проблемът с политическото влияние в прокуратурата остава при недобросъвестно упражняване на тези права от законодателния орган. Ако той реши да кадрува и да постави под политическа зависимост главния прокурор, може да се получи същия ефект, какъвто имаме и в момента", коментира той.

Според него можеше да бъде потърсено друго разрешение, ако беше дадена възможност на ВСС, състоящ се само от съдии и политически представители, да имат своя квота и глас при избора на главен прокурор, така че политическото мнозинство да не надделява. 

В предаването "Преди всички" Брегов изказа мнението си, че между проектът, представен през юли, и сегашният са изчистени голяма част от дефицитите му

"Методическите правила се върнаха в прокуратурата и близо до главния прокурор. Даде се ясен знак за разделение между съда и прокуратурата с оглед на техните функции и затова, че съдът е единствен носител на съдебната власт или по-изразителен такъв, защото и прокуратурата е страна в процеса. Сложи се край на историческото и политическо клише за равенство между съдия и прокурор, за тримата големи в съдебната власт. Проектът безспорно има своите по-добри качества. Друг е въпросът кой ще го прилага и дали няма да го изкористява".

"Ако НС избере шестима "гешевчета" за свои представители в прокурорския съвет, те безспорно ще произведат следващия Гешев", категоричен бе Иван Брегов. 

Политическият контрол над прокуратурата по един или друг начин ще остане като възможност, смята той. Според него може да се окаже, че с прокуратурата не сме се справили категорично и по най-добрия начин:

"Идеята не е да узаптим безкрайно много главния прокурор и да го направим беззъб, а да дадем сигурност".

По думите му обаче ако самите прокурори сами не излизат и разобличават проблемите в системата, каквото и да напишем в Конституцията няма да има ефект. 

Независимостта на съда не бива да бъде поставяна под съмнение и тя най-накрая ще бъде утвърдена чрез Конституцията, коментира още Брегов. И добави:

"Но не се прокрадна никаква по-добра възможност, след като тези хора бъдат избрани в съдебния и прокурорския съвет периодично да дават някакъв отчет за работата си и да носят отговорност".

Другият критичен въпрос, по който няма никакъв напредък, е бюджетът на съдебната власт, каза той, като подчерта: 

"Българското правосъдие е с едно от най-ниските доверие в Европа, най-много съдии и прокурори на глава от населението с едни от най-високите възнаграждения и най-висок бюджет на глава от населението. Това няма да се промени, за съжаление".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08