Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгите на 2023 г, които ще запомним и как да намерим своя издател

Цветомила Димитрова
Снимка: Личен архив

"Тази година бяха издадени много биографични филми. Сред тях има много стойностни заглавия, в същото време някои от тях "разбуниха духовете", като книгата на Бритни Спиърс - "Жената в мен", разказа в "Нощен Хоризонт" Цветомила Димитрова. Тя е на позиция „Връзки с обществеността“ в едно от проспериращите ни издателства, автор е и в литературния сайт "Аз чета".

"Книгата на Матю Пери - "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо. Автобиография", поради трагични причини, стана отново популярно заглавие тази година. За мен обаче тя е много ценно заглавие, заради темите, които повдига - борбата срещу зависимостите, теми, които са много важни, а за тях говорим по-рядко.

Мишел Обама има нова книга - "Светлината, която носим", която е не толкова биографична, колкото е изпълнена с послания и вдъхновение, а Арнолд Шварценегер има също такъв тип книга издадена. Вече я има и на български език.

По книгата - "Опенхаймер. Американският Прометей" беше направен впечатляващ филм, каза още Димитрова.

По думите й доста от заглавията първо се появяваха в "Тик-ток" мрежата и така станаха популярни у нас.

Един от успешните примери беше наградата на Георги Господинов за "Времеубежище". "Рана" на Захари Карабашлиев за мен е също е важна и успешна книга, каза още Димитрова. 

"За мен е най-важното през изминаващата година е, че книгите бяха тема на разговори в медиите. А също и в ежедневните разговори между хората, които се питаха дали са чели "Времеубежище", например.

Не виждам обаче все още в бранша примери за това как вече стъпваме върху някаква основа, че това, което се е случило тази година, ни носи нещо повече като възможности български автори да намерят своя глас и аудитория в чужбина, но пък надеждата остава, добави за "Хоризонт" Цветомила Димитрова.

Тя поясни какви са изискванията, когато търсиш издател за своята книга, така че да имаш повече шансове да бъдеш издаден.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Woomb с номинация за наградите Music Moves Europe 2025

Българският дует Woomb получи номинация за наградите Music Moves Europe (MME) 2024 .  В рамките на Ирландската музикална седмица в Дъблин и паралелно с музикалните конференции SoAlive в София и Reconnect в Бърно бяха обявени имената на петнадесет артисти, номинирани за отличията за новоизгряващи изпълнители от Европейския съюз , които..

публикувано на 03.10.24 в 22:10
Творчески екип на

"Сватбата на Фигаро" - най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

Комичната опера "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът е поредният голям проект на театъра, а солистите са от Китай, Северна Македония и Сърбия. Режисьор на постановката е Петко Бонев, а диригент е маестро Георги Патриков...

публикувано на 03.10.24 в 11:05

НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора празнува юбилей

Точно в Деня на музиката, 1 октомври, Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора отпразнува своята 50-годишнина.  Тържественият концерт се състоя в залата на Старозагорската опера в партньорство с оркестъра на трупата. Солисти бяха едни от най-изявените възпитаници на училището през годините, които днес..

публикувано на 02.10.24 в 19:41

Спомен за хоровия диригент Самуил Видас

На 26 септември отбелязваме 100-годишнината от рождението на видния български хоров диригент Самуил Видас.   Неговото име свързваме преди всичко с работата му с хор „Георги Кирков“ - един от най- изявените представители на нашата хорова култура през втората половина на ХХ век. От 1959 г. Самуил Видас е диригент на хора при профсъюзния дом на..

публикувано на 02.10.24 в 19:08

Росен Карамфилов: Човешкият път не може да бъде просто една права линия

От печат излезе новата книга на Росен Карамфилов "Входове и изходи". "Отделните разкази са обвързани с една невидима, червена нишка, която ги направи и едно цяло. Животът е необятен и човешкият път не може да бъде просто една права линия или една отсечка. Той е нещо много по-сложно. Има много завои. Важно е как ги взимаме, за да не се..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо Владигеров, който се мести от Шумен в София.  На 25 септември проф. Сава Димитров и генералният..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Финалите на престижния хоров конкурс "Нека пеят народите" ще минат и през България

Детският хор на БНР, двукратен носител на приза "Ансамбъл на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и..

публикувано на 02.10.24 в 16:14