Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФШ 2022 също е готова за обединение в българския шахмат, но при условие

Членовете на БФШ 2022 заявиха, че не могат да приемат условията на БСФШ за обединение на шахматната общност в България
Снимка: БТА

Новоизбраното ръководство на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) заяви на пресконференция в столицата, че целта му е да се намери обединение в разделената шахматна общност в България, но това не може да стане при поставените от Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) условия.

Във вторник от БСФШ дадоха пресконференция, на която обявиха, че са готови да приемат в структурите си клубовете от БФШ 2022 и посочиха, че най-прекият път за обединение е чрез връщане на лиценза от Министерството на младежта и спорта (ММС), който БФШ 2022 държи. В същото време от миналата седмица създадената през октомври БСФШ е член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ), а БФШ 2022, която също кандидатстваше за членство във ФИДЕ, не бе допусната до процедура за прием.

Ето какво предложение за обединение направи от името на БФШ 2022 популярният и във футболните среди д-р Михаил Илиев:

"Ние сме единствената федерация в България. Ние сме лицензираната федерация, която администрира и организира шахмата. Получихме лиценз преди една година и в рамките на тази година успяхме да организираме държавния спортен календар, който стартира изключително успешно още през януари с държавните първенства за мъже и жени, чиито награден фонд бе 67 000 лева. След това сме организирали всички държавни първенства за деца, юноши и девойки. Успоредно с това сме организирали открити турнири - международни и национални. Откакто ние сме носители на лиценза, в България всяка седмица има състезания, на които участват не само деца и възрастни, а всички състезатели в България. Под състезатели имам предвид картотекирани състезалите в клубове, които са лицензирани в Министерството на младежта и спорта. И петте състезателки от националния отбор, който спечели европейската титла в Будва през ноември, са картотекирани в клубове в БФШ 2022. Зад нас плътно стоят 65 клуба. Заедно с тях реализираме държавния календар в България. Разбира се, че витрината на спорта са високите спортни постижения, но за да се случат те, ние трябва да развиваме шахмата както в детско-юношеския спорт, така и в масовия спорт. Кандидатствали сме по програми за високи спортни постижения към ММС и вярваме, че ще имаме финансиране и през следващата година от ММС, както и ще продължим сътрудничеството с нашите спомоществователи и Фондация "Спорт в България" на г-н Мило Борисов", заяви в доц. д-р Венета Петкова, която преди седмица замени Васил Антонов като председател на БФШ 2022.

"Още от средата на тази година започнаха нашите проблеми с ФИДЕ и всички обструкции, които бяха породени за нашата дейност. ФИДЕ, в нарушение на собствения си устав, който казва, че трябва да се пази неутралитет по повод работата на националните федерации, реши да инсталира неформално свое ръководство. То започна да подменя състезатели за международни турнири, треньори и въобще да контролира международното представяне на България без да се съобразява с нашето мнение. Крайният резултат на тези действия беше полученият в 10 часа вечерта в петък миналата седмица отказ от разглеждане на нашата кандидатура за кандидатстване във ФИДЕ. По този начин бяхме парирани да се защитим по какъвто и да е начин. Няколко дни преди това самата конституционна комисия на ФИДЕ даде право на 10-минутни изказвания и на БФШ 2022, и на БСФШ по време на Общото събрание заради противоречивите данни, които бяха подавани във връзка с членството. По това време самата комисия смяташе, че за членство във ФИДЕ кандидатства Българска федерация по шахмат 64, след което се наложи да коригира това име на БСФШ. От документите на БСФШ не става ясно с какви състезатели и клубове е подадена тяхната заявка. В момента подготвяме иск в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, защото смятаме, че грозно бяха подадени нашите права и абсолютно неправомерно нашата кандидатура не бе разгледана в полза на сдружение, което дори формално няма право да бъде кандидат, защото не притежава основната власт върху шахматните дейности в страната си. В България тази власт се изразява в притежаването на лиценз и има само една лицензирана федерация - БФШ 2022. Всеки един друг субект, без значение дали е лицензиран от ФИДЕ, или не, не може да представлява шахматната общност в България", обясни ситуацията Христо Митков, който е член на УС на БФШ 2022.

"Много от хората, които са в ръководството на БСФШ, минаха през последната година през три федерации и една комисия, само и само да стигнат до този скандал, който се случи в българския шахмат. Първо бяха в лицензираната тогава БФШ 1928. Заради тази федерация, която бе надчетена от ММС с над 30 хиляди лева, клубовете останаха без финансиране. Петте най-добри треньора в България не получиха средствата си. Шахматистите, показали високо спортно майсторство, не получиха средствата си. Става дума за над 300 хиляди лева. Хората от тази федерация, заедно с един румънец и един албанец, започват безпринципно да контролират българския шахмат. Те вземаха решения под масата, без абсолютно никакви критерии. Тези хора от комисията решиха да създадат нова федерация, но когато видяха, че до конгреса на ФИДЕ няма да успеят да я регистрират, създадоха още една, трета такава, която се регистрира на 3 октомври от три клуба, от които два нямат дейност в България. И до ден днешен не знаем колко клуба има в тази федерация", каза Стефан Стойнов от ШК Шах 21 София.

"Предложението на БСФШ ние да се откажем от лиценза си е лицемерно. Ние от две години сме подали ръка. Публично многократно сме декларирали желание за обединение. Дори направихме смяна на нашето ръководство в името на това обединение, тъй като ни се вменяваше една вина. Ние бяхме притиснати медийно и за да запазим международното си положение отстъпихме в името на каузата шахмат. Ние, като лицензирана федерация, приветстваме всеки един клуб. Не сме отказали да приемем нито един. Аз лично ще приветствам всеки от тези три клуба и водещите състезалите, които са в БСФШ", каза още Венета Петкова. 

Христо Митков отговори на упреците на представители на БСФШ, че новото ръководство на БФШ 2022 не е ново. Той разясни, че в момента тече процедура по вписване в Агенцията по вписвания, която ще завърши до дни.

Георги Павлов от шахматен клуб "Ан Пасан" коментира и предложението на БСФШ БФШ 2022 да се откаже от лиценза. 

"Дори и да се случи това, няма гаранция, че ММС ще даде лиценза на БСФШ. Ще трябва да има нова процедура и ви гарантирам, че за него ще кандидатства поне още една федерация. Ако документите на БСФШ не са изрядни, другата федерация, която се управлява от Атанас Куртенков, ще обжалва и ще ситуацията с лиценза ще остане висяща. Другият проблем е, че дори БСФШ да получи лиценз догодина, финансиране може да има най-рано по-догодина. Това ще бъде финансиране за тези играчите с високо спортно майсторство, а за самите клубове пари ще дойдат най-рано през 2026 година."

Светлин Марков допълни, че при отказване от лиценза от страна на БФШ 2022 шахматният календар няма как да бъде изпълнен и това поставя под въпрос провеждането на каквито и да е турнири у нас. 

"Честно казано аз съм изненадан от твърденията на БСФШ, че ще бъдат приети за членове на Европейския шахматен съюз. Две федерации - предишната с лиценз (БФШ 1928) и сегашната (БФШ 2022), към чиято работа никой няма никакви възражения, досега не бяха приети за членове на ЕШС. Как става това?", попита риторично Стойнов.

Според Митков БФШ 2022 е отказала участие в обединителния процес от 17 юли, тъй като това противоричи на законите:

"Щяхме да дадем на някой друг да управлява шахмата от наше име, а ние щяхме да бъдем използвани като параван, за да си прокарват други хора решенията." 

"През последната година сме реализирали не само състезания, но и съдийски курсове, семинари, треньорски курсове. Ние искаме да обогатим клубовете. Ние сме работеща федерация, която бива саботирана. При положение, че всичко ние изрядно документално и сме работеща федерация, клубовете стоят зад нас единодушно, ние няма какво повече да направим. Ние също искаме да има обединение и да работим заедно, но трябва да има желание и от тяхна страна. Писма от ФИДЕ не сме получавали, но смяната на ръководството бе продиктувана точно от това наше желание за обединение. Досега сме работили почтенно и законно и вярваме, че правото е на наша страна. Затова и ще потърсим правата си в съда в Лозана", разясни Петкова.

"ФИДЕ допусна до членство организация, която по устав дори не би трябвало да разглежда като кандидат. Ние обжалваме тези действия на ФИДЕ. До края на годината или в първите дни на следващата ще внесем жалбата си, имаме срок от 21 дни от неделя", уточни Митков по повод предстоящите действия на БФШ 2022. 

"ФИДЕ използва подобен подход и в още няколко държави в Африка. В Република Южна Африка имат сходен проблем с нашия, но много по-голям. ФИДЕ се опитва да се бърка в работата на националните федерации, да определя отборите, с които те да играят на състезания. Нашият състав за световното отборно първенство в Полша бе определен от хора от Румъния и Албания. Срам и позор! Това е външна атака", констатира Стойнов.

"Когато говорим за обединение, то трябва да бъде на база законите на Република България и това да бъде в интерес на шахматистите. Това обединение може да бъде само и еднствено при нас. Няма как те с три клуба и няколко личности да натежават над нас с 65 клуба и 1200 състезатели", каза Симеон Винчев, който е член на новия Управителен съвет на БФШ 2022.

"Нашият УС се състои само от трима души, така че за представителите на БСФШ винаги ще има място да влязат в него, ако пожелаят това", добави той.

Венета Петкова разкри, че се планира Общо събрание на БФШ 2022, на което представителите на БСФШ са добре дошли и клубовете сами да решат кой и как да управлява шахмата в България. Конкретна дата за това Общо събрание обаче все още няма.

"Вчера чухме и от тяхна страна желание за обединение, но обединение с условие. Патовата ситуация, в която се намираме, не е предизвикана от нас", каза Петкова. 

"Няма основания нашият лиценз да бъде взет, защото ние сме работеща федерация. В Устава на ФИДЕ пише, че работещите федерации се примат за членство във ФИДЕ, а не че членовете на ФИДЕ трябва да поемат контрола над работещи федерации", добави Митков на въпрос дали в БФШ 2022 имат притеснения, че могат да изгубят лиценза си под натиск от страна на международната федерация. 

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст. С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26