Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Друмева: Подходът в измененията създава опасения за стабилността на конституционната уредба

| Интервю
Проф. Емилия Друмева
Снимка: БГНЕС

В шестата поправка на Конституцията се създава впечатление за огъваемост на конституционната уредба.

Това каза пред БНР проф. Емилия Друмева, съветник по правните въпроси на президента Румен Радев.

По думите ѝ създаването на два съвета - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет - заслужава вниманието на Конституционния съд, защото се изменя институция, каквато е досегашният ВСС, която засяга взаимодействието между институциите, а с това и формата на държавно управление.

Според проф. Друмева в приетите промени в Конституцията има неясноти в частта за служебното правителство:

"Не е ясно дали президентът има инициативата да покани всеки един от възможните бъдещи служебни премиери. Как ще протече цялата процедура? Кой ще подреди министрите? Казва се по предложение на министър-председателя, но той е евентуален, хипотетичен премиер, т.е. едно широко пространство за договорки. И последното изречение предвижда, че може със закон да се въведат ограничения в правомощията на служебното правителство. Но може и да не се въведат. Създава се впечатление за огъваемост на конституционната уредба. Тя не е стабилна, а е огъваема!".

Проф. Емилия Друмева подчерта, че при органите (регулаторите - б.р.), които се избират от Народното събрание, се предвижда избор с 2/3 мнозинство от всички депутати, като е уточнено, че това е в случай, че е е предвидено това в закон, но може и да не е предвидено:

"Ето отново пример за една нестабилна конституционна уредба. ... И още един пример - до един месец преди приключване на мандата на действащия парламент трябва да бъдат произведени избори за ново Народно събрание. Да, обаче новите изменения не посочват кога да се произведат тези избори, което е един симптом, който може да създаде сериозна нестабилност. ... Този подход създава опасения, които засягат стабилността на конституционната уредба и засягат върховенството на Конституцията, защото тя е закон, който е в основата на всички правни актове в държавата и затова трябва да има абсолютна стабилност и яснота на нормите".

Интервюто на Илия Вълков с проф. Емилия Друмева в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Румен Гайтански

От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат

Бизнесменът Румен Гайтански,   по прякор  Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаква се номинацията да бъде направена на областно..

публикувано на 13.09.24 в 19:20
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка Силяновска каза, че "не е абсолютен монарх, за да промени..

публикувано на 13.09.24 в 18:57
Димитър Иванов

Димитър Иванов: Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически.   Това каза пред БНР Димитър Иванов, бивш ръководител на Шести отдел на Държавна сигурност, бивш издател на вестниците "Дума" и "Земя", а сега издател на вестниците..

публикувано на 13.09.24 в 18:52

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до трагичния инцидент, съобщават от..

публикувано на 13.09.24 в 18:13