Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският спорт през 2023-та на бързи обороти

Боряна Калейн и Александър Везенков бяха номинирани за Спортист на Балканите.
Снимка: БТА

В звуковия файл – изявления и коментари на спортните герои на годината.

През новата година втори българин проби в Националната баскетболна асоциация, друг постигна световен рекорд в плуването. Имаме абсолютна европейска шампионка в художествената гимнастика, с титлата на Стария континент ни зарадваха и шахматистките - един спорт, в който реално нямаше ръководство, но има таланти. А Григор Димитров преживя възраждане на 32 години. Гафът на годината е на ръководството на футболния съюз.

Подробностите за тези и други постижения.

Да пробиеш в Америка е символ на успеха на много поколения. Един българин получи шанс, но все още чакаме да сбъдне своята лична мечта. 38 години след Георги Глушков, Александър Везенков беше приет в елитната Национална баскетболна асоциация. След няколко месечни наблюдения и преценки той беше повикан в тима на Сакраменто. Везенков замина за Америка с приза за Най-полезен играч и топреализатор в Евролигата - най-авторитетния клубен турнир на Стария континент. И покрай него отново усетихме разликите между европейския и американския баскетбол. Нещата са се оказали различни, както сам той е признал пред колегата Иво Иванов. Договорът на Везенков със Сакраменто е за 3 години, но засега нетовото изпълнениее под въпрос. В Лигата на извънземните му бяха вменени други функции и от 17 точки средно на мач в Евролигата, в досегашните 25 участия със Сакраменто този показател е 5,6. Статутът му коренно се промени - от звезда стана резерва. В единствения си сезон в НБА Глушков навремето също беше често резерва, но реализирането на повече състезатели от Европа през последните години предполага различни и оптимистични очаквания за Везенков.

На възраст, в която юношеските ни таланти, макар и вече с постигнати успехи, започват да се отказват от елитния спорт и да вкарват в размисъл своите треньори, кариерата на плувеца Петър Мицин се движи стремглаво нагоре. В спорт, който у нас вече няколко години се движи плавно и бавно нагоре, той се изстреля индивидуално като торпедо. Върхът беше постигнат на европейското първенство за юноши в Белград, където той счупи световния рекорд при подрастващите на 400 метра свободен стил. Постижението е върхово и за българското плуване, а освен това беше придружено с европейска титла, впоследствие и със световна от първенството в Израел. Пепи вече е на пиедестала току до примата Таня Богомилова - единствената ни олимпийска шампионка в този спорт. Съответно с олимпийски медал са свързани нашите надежди, както и неговите мечти.

И още един връх в плуването беше достигнат, но в открити води. Цанко Цанков преплува протока Каталина край Лос Анджелис за 10 часа, 33 минути и 29 секунди и с два маратона изпревари Петър Стойчев, който има един. Преди това момчето от Бургас преплува успешно и Гибралтарския проток. За догодина е планирал още два от елитната верига Седемте океана. В онова нощно плуване в Тихия океан Цанко призна, че е бил на ръба, но буквално е оцелял.

Видяхме го да плаче! Григор Димитров отстъпи пред Новак Джокович - своя приятел и „брат“, както сърбинът го определи, и пропусна титлата на мастърса в Париж през ноември. Беше дошъл и игра за крайната победа и може би затова след края на срещата - неговата последна за 2023-та, не издържа и се просълзи.

Григор си върна позицията в световната ранглиста - основният критерии за представянето на тенисистите. Той започна годината на 28-мо място, а сега е на 14-то. Според статистиката, за този период първата ни ракета е записал 43 победи в 64 срещи. Някои от тях бяха престижна - срещу съперници от Топ 10 - като Стефанос Циципас, Даниил Медведев, Карлос Алкарас, Холгер Руне и Тейлър Фриц.

При Григор фактор вече е и възрастта. От останалите 13, които са пред него в ранглистата, всички са по-млади, с изключение на лидера Новак Джокович. В мъжкия елит вече е в действие отдавна очаквана смяна на караула, тенденция, спрямо която Григор прави впечатление с високата си възраст от 32 години. Това е още едно препятствие, с което ще се бори и занапред.

Изпращам най-успешната ми година, заяви Боряна Калейн в коледното си интервю за БНР. България продължава да е в световния елит в художествената гимнастика, а заслугите през тази година са най-вече нейни. Това понякога плахо и душевно ранимо момиче стана абсолютна европейска шампионка в Баку и прибави още два сребърни медала на отделните уреди от световното във Валенсия.

Възпитаничката на Марияна Памукова, което засенчи новата ни надежда Стилияна Николова, както и Александър Везенков са единствените българи, които бяха номинирани и за наградата за Спортист на Балканите на информационните агенции от региона. Последният наш спортист, който я е печелил, е Григор Димитров през 2017-та.

В началото на годината имахме повод да си припомним с умиление за големия Петър Попангелов. Това стана след пробив до подиума на Алберт Попов в алпийските ски. Той завърши на трето място в слалома в Палисейдс Тахо в Калифорния - постижение, за което трябваше да чакаме 39 години. Това беше поредно негово върхово постижение, след 9-тото му място на зимните олимпийски игри в Пекин миналата година. И още едно важно постижение, но в личен план - той стана баща! В генералното класиране на дисциплината слалом през новия сезон Алберт е 10-ти с 50 точки - засега, а лидер е австриецът Марко Шварц със 180.

Спортните постижения през годината продължават с успехите на фехтувачката Йоана Илиева. В спорт, в който по традиция сме извън елита и който в определена степен е съдийски, тя донесе на страната ни първи медал от световно първенство при жените - бронзов на сабя в Милано. Отделно състезателката на академия Васил Етрополски, с личен треньор Ивайло Воденов, участва в спечелването на отборния трофей на Световната купа в Ташкент, заедно с Олга Храмова и Емма Нейкова. Йоана продължи и с успехите си при девойките - тя стана европейска шампионка в Будапеща, а с натрупания точков актив в края на сезона заслужи и комплексната Европейска купа.

Когато чуем за рекорди и злато в щангите, винаги се радваме с едно наум. Но какво пък, постижението си е постижение. Карлос Насар се завърна след продължително лечение заради битова травма с историческите 223 килограма в изтласкването при 89-килограмовите на Световната купа в Катар, което беше олимпийска квалификация. С тях той събра в двубоя върховите 393 килограма. Това беше негов пореден рекорд в изтласкването, след като през април се справи с 221.

През тази година записахме важни постижения и в неолимпийски спортове. Макар и реално без ръководство, шахматът ни записа нови успехи. Първо Нургюл Салимова завърши на второ място във финала на турнира за Световната купа в Баку, като отстъпи пред рускинята Александра Горячкина след тайбрек. Въпреки това състезателката на бургаския шахматен клуб спечели право на участие в Турнира на претендентките за световната титла догодина, а ФИДЕ определи нейното представяне като „впечатляващо“. Този августовски пробив на Нургюл постави във новинарския фокус плачевното положение във - не федерацията, а в 5-те федерации, които се нароиха покрай скандалите през последните 7 години. И за да е още по-парадоксално, през ноември националният ни отбор-жени спечели европейската титла в Черна гора, след като съдбата отреди грузинските ни съпернички да направят неочаквани грешки в решаващия двубой с тях. В състава, освен Нургюл, бяха Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева. На този турнир Нургюл и Антоанета, които допреди това бяха в различни шахматни лагери, станаха съотборнички, а при завръщането демонстрираха топли отношения помежду си. Оказа се, че успехите на шахматните дъски май са ускорили процеса на изчистване на управленските проблеми.

В крайна сметка, ФИДЕ припозна и прие за член въпросната организация, въпреки че нашето спортно министерство по времето на служебния титуляр Весела Лечева вече беше дало лиценз на друга. По този начин положението продължи да е в разкрачен стоеж, а на практика ФИДЕ ни притиска да приемем тяхното решение. Предстои или това да се случи, или да се случи нещо друго и неочаквано.

В каратето, което беше олимпийски спорт, но вече не е, Ивет Горанова продължава да поддържа върхова форма в дисциплината кумите. След олимпийското злато тя завърши трета на световното първенство и втора на европейското, а през тази година прибави още един сребърен медал от световен шампионат. На финала в Будапеща тя отстъпи пред туркинята Туба Якан.

Много ни се искаше да можехме да пришием и футбола към постиженията на годината. Уви! Може би след година ще имаме повод с Кирил Десподов, ако неговият нов отбор ПАОК запази сегашната си лидерска позиция и спечели титлата на Гърция.

За да не е капо футболът, допълваме рубриката с една антинаграда, да я наречем Гаф на годината. Тук номинацията безспорно е за скандалите с домакинството на европейската квалификация с Унгария. С уговорката, че след всички перипетии, останаха неясни три въпроса - защо новият кмет на Пловдив отказа да приеме мача и вгорчи живота на ръководството на БФС, защо то не опита варианта със стадиона в Разград, както и дали Борислав Михайлов ще си тръгне през новата година, на насрочения извънреден конгрес. Макар и атакуван и дори разпитван в Антикорупционната комисия - за стари истории, и пред ресорната парламентарна комисия - за инцидентите пред стадиона, той отказа да се признае за виновен.

Заради скандалите имаше и косвена жертва - беше похарчен 30-годишният юбилей от подвига на Парк де пренс, когато спечелихме участието си на световното в Щатите с онази велика победа над французите. Вместо да шестват цял ден по медиите и по други публични събития, героите от онзи отбор - Емил Костадинов, Йордан Лечков и Боби Михайлов останаха незабелязани някъде в полите на Витоша.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова за рекорда: Радвам се, човешките възможности са без граница

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира подобряването на световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе нейно притежание. Украинката  Ярослава Магучих подобри постижението на българката, записвайки 210 см  на турнира от Диамантената лига във френската столица Париж. Падна легендарният световен..

публикувано на 07.07.24 в 19:41
Пламена Миткова

Пламена Миткова дебютира с второ място в Диамантената лига

Световната шампионка за девойки до 20 години в скока на дължина Пламена Миткова зае второ място при дебюта си в турнирите от Диамантената лига по лека атлетика. Във френската столица Париж Миткова записа 6.78 метра. Българката постигна резултата при втория си опит, а след това записа още два успешни скока за 6.44 и 6.60 метра. Постижението..

публикувано на 07.07.24 в 19:16
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с рекордна победа на "Силвърстоун"

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун". Това бе рекордна девета победа на тази писта за седемкратния световен шампион, както и негова 104-а тв кариерата. Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на..

публикувано на 07.07.24 в 18:55
Янаки Милев

Милев и Несторов с победи на силни турнири

Националът за Купа "Дейвис" Янаки Милев започна с победа в квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брауншвайг (Германия) с награден фонд 148 625 евро. Милев победи на старта номер 215 в световната ранглиста Франко Агаменоне (Италия) с 4:6, 6:1, 7:5. Срещата продължи точно два часа. Агаменоне е шампион през..

публикувано на 07.07.24 в 18:44
Славко Винчич

Словенец ще ръководи полуфинала между Испания и Франция

Словенският съдия Славко Винчич беше избран от УЕФА да ръководи първата полуфинална среща от европейското първенство по футбол между отборите на Испания и Франция. Мачът ще се играе на 9-ти юли от 22 часа българско време на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен. От страничните линии ще му помагат Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти съдия е..

публикувано на 07.07.24 в 18:41

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в атлетиката - 37-годишното върхово постижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра падна. Подобри го украинката Ярослава Магучих. Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на турнира от Диамантената лига в Париж и сложи край на..

публикувано на 07.07.24 в 18:13
Никола Цолов

Никола Цолов остана без точки в основния старт на "Силвърстоун"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да вземе точки от щурото основно състезание на пистата „Силвърстоун“, в което той стартира седми, но завърши 15-ти. Цялата надпревара на британското трасе мина при променливи условия и ту валеше, ту спираше, което постоянно променяше баланса на силите между пилотите. Цолов финишира на 15-то..

публикувано на 07.07.24 в 11:32