Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Тилеман ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

3
Снимка: Dieter Nagl

На 1 януари 2024 г. Виенската филхармония за пореден път ще отправи своя традиционен музикален поздрав към целия свят в рамките на 84-тия Новогодишен концерт, който се провежда в Златната зала на Музикферайн. По този повод красивата зала се украсява с разкошна флорална декорация, а милиони зрители от почти 100 държави ще проследят за 66-и път директното излъчване на това грандиозно музикално събитие в ефира на австрийската държавна телевизия ORF2.

На 1 януари 2024 г. Кристиан Тилеман ще застане за втори път след 2019-а на диригентския пулт на този концерт, превърнал се в символ на настъпващата Нова година. Роденият в Берлин световнопризнат маестро е сред най-търсените диригенти и обявен за един от най-задълбочените  интерпретатори на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Творческото сътрудничество на Кристиан Тилеман с Виенската филхармония датира от 2000 г. Той редовно дирижира оркестъра в абонаментни концерти в Музикферайн, на Залцбургския фестивал и на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ. По време на пандемията от Ковид-19 Кристиан Тилеман и Виенската филхармония стартираха мащабен проект, свързан с интегрален запис на всички симфонии от Антон Брукнер по повод 200-годишнината от рождението на композитора, която се отбелязва през 2024 г. През октомври тази година  пълният цикъл от 11 симфонии беше издаден за първи път в звукозаписната история на оркестъра и вече се разпространява с успех на световните музикални пазари.

В програмата на предстоящия Новогодишен концерт на 1 януари по традиция ще звучат творби на композитори от династията Щраус, включени са и  произведения от Йозеф Хелмесбергер, Карл Михаел Цирер, Ханс Кристиян Лумбю, Карл Комзак и за първи път композиция от Антон Брукнер – „Кадрил“ за пиано, датиращ от 1854 г., в оркестрация на Волфганг Дьорнер.

Предстоящата 200-годишнина от рождението на Антон Брукнер ще бъде почетена и в паузата на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, по време на която милиони телевизионни зрители ще могат да гледат специално посветения и създаден за него документален филм на Австрийската държавна телевизия ORF. От 1992 г. досега тези кратки, 24-минутни продукции в паузата на концерта имат за цел да представят Австрия на целия свят с нейните културни и природни богатства, както и забележителна история и подобно на филхармоничния концерт да се превърнат в културна визитна картичка на страната. Филмът тази година е озаглавен „Откривателско пътешествие“. Под режисурата на Феликс Брайзах две момчета от Хора на Абатството „Св. Флориан“ тръгват на откривателско турне до важни места, свързани с моменти от живота на Антон Брукнер. Те изследват най-красивите пейзажи на региона Горна Австрия с балон, включително Ансфелден - родното място на композитора. Посещават известното курортно селище Бад Ишл, Линц и Виена. В рамките на документалния филм няколко филхармонични състава интерпретират на емблематични места произведения от Брукнер в различна оркестрация. Отново в Абатството „Св. Флориан“ момчетата от Хора пеят своя химн - известната хорова творба на композитора „Locus Iste“, точно на мястото под големия орган, където той е погребан.

Преди директното излъчване на Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1 януари Австрийската държавна телевизия ORF2 е включила  и предаването „Auftakt zum Neujahrskonzert“, което предлага поглед зад кулисите на концерта, след като повече от половин година операторски екип следи най-важните етапи и стъпки до световното излъчване  на 1 януари. 

Балетните изпълнения към програмата тази година са две, като първото е заснето в „Kaiservilla“ в Бад Ишл с оглед на факта, че през 2024 г. Бад Ишл, както и цялата област Salzkammergut са обявени за европейска столица на културата. Второто съпътстващо балетно изпълнение е заснето в ренесансовия замък Розенбург в областта Waldviertel. Хореограф е италианецът Давиде Бомбана, а изпълнението е на солисти от балета на Виенската държавна опера. Красивите балетни костюми са дело на австрийската модна дизайнерка Сузане Бисовски.

Майкъл Бейер ще ръководи като режисъор целия телевизионен екип за излъчването на концерта на 1 януари, който включва и 15 телевизионни камери.

По предварителна информация в австрийските медии, концертмайстор на Новогодишния концерт на 1 януари 2024 г. ще бъде Албена Данаилова, като само преди дни престижното издание The New York Times публикува обширна статия за българската цигуларка.

Цялата кореспонденция можете да чуете в звуковия файл.

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Карамфилов: Човешкият път не може да бъде просто една права линия

От печат излезе новата книга на Росен Карамфилов "Входове и изходи". "Отделните разкази са обвързани с една невидима, червена нишка, която ги направи и едно цяло. Животът е необятен и човешкият път не може да бъде просто една права линия или една отсечка. Той е нещо много по-сложно. Има много завои. Важно е как ги взимаме, за да не се..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо Владигеров, който се мести от Шумен в София.  На 25 септември проф. Сава Димитров и генералният..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Финалите на престижния хоров конкурс "Нека пеят народите" ще минат и през България

Детският хор на БНР, двукратен носител на приза "Ансамбъл на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и..

публикувано на 02.10.24 в 16:14

Супергероят Крали Марко оживява в нова българска видеоигра

И двамата Бояновци са млади татковци и споделят, че са горди от факта, че и родителството е намерило място в играта. Или по-скоро малките Василеви и Йорданови. Героите в Marko: Beyond Brave говорят на измислен език, подобно на тези в "Тримата глупаци" или "Миньоните" , например, а част от думичките са именно такива, използвани от техните..

публикувано на 02.10.24 в 13:50
Крум Балджийски

Крум Балджийски: Има огромен чар в съживяването на изоставени места

Изложбата "Rural Murals 2024 - Spirit of a Place - Изложбата" ще покаже творби и фотографии от тазгодишния проект "Стенописи в дивото". Настоящата локация на проекта е Любница, махала от село Мухово до язовир "Тополница" недалеч от София. "Организирам този проект от 2019 г., като каня интернационални художници, стенописци, фотографи и..

публикувано на 02.10.24 в 10:04

Толкова нежност в едно сърце, а то е за всичко

Нежна и красива поезия оставя в житейския си път Кинка Константинова. В своите 37 книги. Родена през 1928 г., през 2011 г. тя си отива от този свят и нейната дъщеря, професор по музика, продължава издаването на останалите. Живее в София, била е член на СБП, превеждана в Русия, Беларус, Франция, Румъния, Сърбия, Армения, а наскоро..

публикувано на 01.10.24 в 16:43
Иво Върбанов

Иво Върбанов - посланик по света на българската музика и българското вино

Нощният гост казва, че би подарил бутилка вино на стойностни хора , независимо кои са и с какво се занимават. Предполагам е важно да ценят труда, вложен във виното и желанието, то да носи индивидуален характер.  Това е Иво Върбанов, който е пианист и винопроизводител . Виното е капризна напитка , попива в себе си всякакви нюанси, носи дъха на..

публикувано на 01.10.24 в 15:48