Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как в област Пулия посрещат Нова година с традиционни ястия?

| Интервю
6
Майстор-готвачът Гуидо от Бари и съпругата му.
Снимка: Елена Шаханова

Подготовката за отпразнуването на Нова година в Пулия започва още преди Коледа, защото се приготвят лакомства за всички празнични дни. И както Коледа, така и Нова година се посреща по традиция в семейна среда или с много близки приятели.

Конкретно за Нова година се празнува на 31 декемврти вечерта, след това на 1-ви януари на обяд и трапезите са невероятно изобилни с типични ястия и който издържи е герой! 

Традициите са толкова много, колкото са градовете и селата в област Пулия - от крайбрежните до вътрешността на района Саленто и платото Мурджа. Всеки един кът от тях има своя собствена история и своя собствена култура, отнасящи се и за трапезите и точно това е в красотата на този регион. 

Интересен е фактът, че на празничната маса се подрежда като традиция семейният сервиз, който е от чейза на домакинята. Той е толкова изящен и ценен, че повдига настроението още повече с предложената в него храна, която жените в семейството си забавлява да приготвят. 

В провинцията на град Фоджа агнешкото месо е главно действащо лице – приготвя се пълнени агнешки чревца (turcinidd) и агнешко с лампашони, което е вид средиземноморски лук (l­’agnidd chi lampascioun).

Десертите са готови още от Коледа понеже са специални и трудоемки за приготвяне – като сладки с мармалад, омесени от брашно, вино и зехтин (calzungiddе) и сладки с варена гроздова мъст и мед (scartedat ku vino kutt e u mila).

Прави се и сладка баница от седем кори с пълнеж от варена гроздова мъст, орехи и стафиди (pizz a sette sfogli).

Подобни вкуснотии се правят и в Бари – главният град на област Пулия, откъдето е и майсторът-готвач Гуидо, който предложи специално за БНР една оригинална рецепта за практично, празнично ястия.

Това е типичната и за региона, и за град Бари паста с орекиете с брачоле в сос рагу, за която майстор-готвачът Гуидо обясни, че:
Представляват рулца от крехко конско месо, пълни с парченце мортадела, настърган кашкавал и магданоз. Рулцата се затварят с клечки за зъби и се слагат в сос рагу, приготвен от задушен лук и моркови в чист зехтин, към които се добавя доматен сос и сол на вкус. Готви се на бавен огън до три часа. Може да се ползва и крехко телешко или друг вид месо, нарязано на тънки филенца“.

„Барийските орекиете са създадени много отдавна в Стария Бари. Правят се ръчно. В наши дни може да се ползват и купешки, от магазините. Препоръчвам обаче,  винаги орекиете домашно или занаятчийско производство“, добави той, както и уточни, че това ястие е особено, тъй като:

„То е едно цяло на практика, но с две предназначения. Нашите баби и дядовци от Стария Бари са приготвяли това ястие като първо и второ - винаги по повод, на празник. Като първо ястие - орекиете със соса рагу, в който са се сготвили и рулцата като второ. Сосът с орекиете се сервира с настъргана, отлежала овча извара. Много практично ясние, а и полезно като хранителен състав. Вкусно е и трябва да се опита! Накрая оберете с хляб каквото е останало от соса - не оставяйте нищо в чинията!

Италия преди и след полунощ е дискотека под небето - на концерта в Бари на централния площад "Свобода" за Нова Година ще пеят италианските рапъри Коец и Фра Куинтале, както и много популярния поп изпълнител Ермал Мета. Очаква се той да представи току-що излязлата си песен "Не вреди повече" (Male più non fare), която изпълнява заедно с италианския рапър Джейк Ла Фурия.

Песента се харесва много, защото както винаги Ермал Мета прави чрез творчеството си актуални и чудесни пожелания – „правете каквото искате - танцувайте, защото танцът алегория на живота, но без да вредите“. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмил Илиев

Людмил Илиев: Законопроектът на ИТН за промени в НК ще доведе до рискове за журналистите

"Когато четох законопроекта на ИТН за промени в Наказателния кодекс  за първи път и сега, когато проследих заседанието на правната комисия, когато той беше одобрен на първо четене, изпитвах онази особена тежест в стомаха, която чувствам, когато обикновено усетя заплаха за хода на работата си ". Това обясни пред БНР Людмил Илиев , журналист от..

публикувано на 09.10.25 в 15:19
Арпи Масихи и Мартин Ценов

Аутизъм: Не страда детето, страда цялото семейство - всеки има нужда да бъде обгрижен

Център с лаборатория за изследване на аутизма беше открит във Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет "Св. Климент Охридски" . Той ще е с ръководител деканът на факултета професор Милен Замфиров. " Има голям обществен интерес към темите, свързани с аутизма и въобще с аутистичния спектър не само в..

публикувано на 09.10.25 в 12:30

Инж. Валентин Чамбов: Спешни промени, за да намалим пораженията от горските пожари!

Нужна е спешна промяна в нормативната уредба, която да намали пораженията от горските пожари - това мнение изрази пред БНР инж. Валентин Чамбов, директор на Югозападното държавно предприятие. Тъжният рекорд това лято беше пожарът в Пирин , когато над половината от гората пострада безвъзвратно. Тази година над 50 хил. дка на територията..

публикувано на 09.10.25 в 10:35
Доц. д-р Весела Райкова

Доц. Райкова: С всеки следващ ден виждаме все повече и все по-странни козметични корекции

Все повече млади момичета прибягват до пластични и естетични процедури . Защо все повече и все по-млади хора използват филъри, екстейшъни и козметични корекции? Какво стои зад тази тенденция и къде е границата между самочувствие и натиск за съвършенство?  "С всеки следващ ден ние виждаме все повече и все по-странни корекции" . Това коментира..

публикувано на 08.10.25 в 12:27

Добрите практики на фокус: Вдъхновяващи примери от класните стаи

За пета поредна година Фондация "Заедно в час" и образователната платформа Prepodavame.bg организира национален конкурс "Добрите практики на фокус", който събира най-вдъхновяващите примери от българските класни стаи.   Тази година темата е стем подходът , посочи пред БНР Милена Димитрова, старши специалист "Управление на съдържанието" в..

публикувано на 08.10.25 в 10:42

Таксиметровите шофьори настояват за актуализация на цените в София. С колко?

Таксиметровите шофьори настояват за актуализация на цените на услугата в София . Те са внесли такова искане в Столичната община, но за момента нямат отговор.  Надявам се общината да разгледа темата, като срокът за това е 31 октомври, посочи пред БНР Красимир Цветков - председател на Националния таксиметров синдикат. Той уточни какво показват..

публикувано на 08.10.25 в 09:22

Д-р Белослава Томова: Протестът на младите лекари не е само за заплащането, а за цялостна реформа

Протестът на младите лекари не е само за заплащането, той е за цялостна реформа в здравеопазването. Това обясни пред БНР д-р Белослава Томова, лекар – специализант, един от организаторите на демонстрациите в София. "Парите не могат да те компенсират, ако нямаш адекватна почивка, добра лаборатория и образна диагностика, както и екип, с който да..

публикувано на 07.10.25 в 17:30