Конкретно за Нова година се празнува на 31 декемврти вечерта, след това на 1-ви януари на обяд и трапезите са невероятно изобилни с типични ястия и който издържи е герой!
Традициите са толкова много, колкото са градовете и селата в област Пулия - от крайбрежните до вътрешността на района Саленто и платото Мурджа. Всеки един кът от тях има своя собствена история и своя собствена култура, отнасящи се и за трапезите и точно това е в красотата на този регион.
Интересен е фактът, че на празничната маса се подрежда като традиция семейният сервиз, който е от чейза на домакинята. Той е толкова изящен и ценен, че повдига настроението още повече с предложената в него храна, която жените в семейството си забавлява да приготвят.
В провинцията на град Фоджа агнешкото месо е главно действащо лице – приготвя се пълнени агнешки чревца (turcinidd) и агнешко с лампашони, което е вид средиземноморски лук (l’agnidd chi lampascioun).
Десертите са готови още от Коледа понеже са специални и трудоемки за приготвяне – като сладки с мармалад, омесени от брашно, вино и зехтин (calzungiddе) и сладки с варена гроздова мъст и мед (scartedat ku vino kutt e u mila).
Прави се и сладка баница от седем кори с пълнеж от варена гроздова мъст, орехи и стафиди (pizz a sette sfogli).
Подобни вкуснотии се правят и в Бари – главният град на област Пулия, откъдето е и майсторът-готвач Гуидо, който предложи специално за БНР една оригинална рецепта за практично, празнично ястия.
Това е типичната и за региона, и за град Бари паста с орекиете с брачоле в сос рагу, за която майстор-готвачът Гуидо обясни, че:
„Представляват рулца от крехко конско месо, пълни с парченце мортадела, настърган кашкавал и магданоз. Рулцата се затварят с клечки за зъби и се слагат в сос рагу, приготвен от задушен лук и моркови в чист зехтин, към които се добавя доматен сос и сол на вкус. Готви се на бавен огън до три часа. Може да се ползва и крехко телешко или друг вид месо, нарязано на тънки филенца“.
„Барийските орекиете са създадени много отдавна в Стария Бари. Правят се ръчно. В наши дни може да се ползват и купешки, от магазините. Препоръчвам обаче, винаги орекиете домашно или занаятчийско производство“, добави той, както и уточни, че това ястие е особено, тъй като:
„То е едно цяло на практика, но с две предназначения. Нашите баби и дядовци от Стария Бари са приготвяли това ястие като първо и второ - винаги по повод, на празник. Като първо ястие - орекиете със соса рагу, в който са се сготвили и рулцата като второ. Сосът с орекиете се сервира с настъргана, отлежала овча извара. Много практично ясние, а и полезно като хранителен състав. Вкусно е и трябва да се опита! Накрая оберете с хляб каквото е останало от соса - не оставяйте нищо в чинията!
Италия преди и след полунощ е дискотека под небето - на концерта в Бари на централния площад "Свобода" за Нова Година ще пеят италианските рапъри Коец и Фра Куинтале, както и много популярния поп изпълнител Ермал Мета. Очаква се той да представи току-що излязлата си песен "Не вреди повече" (Male più non fare), която изпълнява заедно с италианския рапър Джейк Ла Фурия.
Песента се харесва много, защото както винаги Ермал Мета прави чрез творчеството си актуални и чудесни пожелания – „правете каквото искате - танцувайте, защото танцът алегория на живота, но без да вредите“.
Невъзможно е да бъдат изчислени щетите, които са следствие от орязването на финансиране за обществените медии и атаките върху журналистиката в Съединените щати. Това заяви в интервю за БНР Катрин Джейкъбсън, програмен координатор на Комитета за защита на журналистите за района на Съединените щати, Канада и Карибите ( CPJ ) . В..
Икономическата ситуация не благоприятства добро развитие. Хората обедняват. Това заяви пред БНР Петя Гуламали, програмен директор в Тръста за социална алтернатива. Според данни на Евростат около 30% от българите в края на 2024 г. са били в риск от бедност и социално изключване. По думите на Гуламали тези проценти ни правят печални..
Изкуственият интелект е инструмент за разработчиците, а не заплаха за работата им, но трябва адаптиране. На бъдещите програмисти или "джуниъри" са им нужни повече от т.нар. меки умения. Този съвет даде пред БНР Олег Петров, софтуерен разработчик. Последното проучване на Българската конфедерация по заетостта отчете, че след вълната от..
Българската аграрна камара възрази остро срещу проект на земеделското министерство, който поставя в неравностойно положение фирмите и организациите в сектора и достъпа им до финансиране по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. На практика с предстоящия прием по инвестиционните мерки групите на производителите..
В България има политически дейци и актьори, които предлагат само промяна, част от тях са радикално настроени. Има и такива, които само предлагат стабилност. Търсенето, по моему, е по-скоро за някой, който може да съчетава промяна и стабилност – промяна, но да не излиза от системния път. Това каза в интервю пред БНР Първан Симеонов от Агенция..
"Ще присъстваме на заседанието като гости и очакваме да се случи нещо най-накрая. Миналата комисия беше шокираща за нас , тъй като дефинитивно отхвърли законопроектите, за които 6 месеца говорим." Това заяви пред БНР Василена Киара Димитрова, студент в четвърти курс в Медицинския университет в София, преди извънредното заседание на..
"Вече 25 години от Национален парк "Централен Балкан" не могат да определят кои са площите, които влизат в територията на парка и на община Карлово" . Това разказа пред БНР Тодор Диклев, животновъд от Калофер. "От шест години водим дела за частни имоти, за които имаме документ. Но те казват: "Наши са, ние ги управляваме". Шест години..
"Присъствах, струва ми се в 44-та секция, в която гласуваха само роми и председателят на комисията беше доведен от Буковлък, Плевенско, да..
"Това правителство няма да изкара пълния си мандат . Вътрешни противоречия ще му попречат". Такава прогноза направи пред БНР проф. Тодор Галунов,..
Правителството трябва да решава въпроси. Има проблем и той е сериозен. Някой трябва да си свърши работата. Да се вземат в ръце, да престанат да..