Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Савка Атанасова: В село Изгрев новогодишната наздравица се вдига с тъмночервено вино с пелин

| Интервю
Председателят на читалище "Светлина" в село Изгрев Савка Атанасова и създадената от нея група "Веселите кулинарки".
Снимка: Радио Варна

За Нова година всеки приготвя празнична трапеза, защото около нея ще бъдат приятели, близки, роднини – тя трябва да бъде малко по-различно от тази, която има в ежедневието. Това обясни за предването „Любими празнични истории“ Савка Атанасова, която е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, както и създател, и организатор на групата "Веселите кулинарки" – 12 жени от селото на различна възраст, които заедно печелят кулинарни състезания с традиционните си гозби, питки и баници. 

 Аз съм родена и израстнала на село в едно много традиционно семейство, спазващо всички традиции и обичаи към тях и много неща съм запомнила“, каза още Атанасов, както и сподели какво ще сготви за Новогодишната софра:
„Тази година искам да направя нещо, което не съм го правила много отдавна - булгурени бучки с кълцана осмянка. Бучка в родното ми село Драгоево казват на сарма, т.е. булгурени сарми с осмянка или бекон, както му казват на места вече, и сминдух.Обикновено при сармите една от съставките е ориз, а в случая тук е булгур“.

Погачата, която ще направя за празничната ми трапеза, ще бъде със сиренце и шарена сол вътре – става много вкусно и ароматно“, каза още Савка Атанасова:
Баниците задължително точим – много рядко ползваме купени кори. Обикновено баницата, която е с късметите я правим млечна баница – с яйца, сиренце и прясно мляко“.

Председателят на групата "Веселите кулинарки" от село Изгрев разказа и че има свои трикове в кухнята – „примерно, когато приготвям едни пържоли в зелеви листа, нещо, което знам от майка ми. Тези пържолки стават и с гъби. Навремето имаше много печурки в селата, имаше животни много, и гора – ние сме в подножието на Стара планина, та гората там имаше горски гъбки. И мащерката, и тя също от гората – на село всеки си приготвя подправки и билки“.

Специфичното за Игрев е зайдерът – тъмно червено, тежко вино с много пелин, което е много ароматно и пивко“, добави Славчева за традициите за Новогодишната наздравица в селото й.

Хитринки в кухнята, както и съвети и рецепти от Савка Атанасова ще може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10