Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун изключи възможност за помирение с Южна Корея

Извънредно заседание на Политбюро на Севернокорейската работническа партия, 12 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изключи всякакво помирение с Южна Корея, а корейската управляваща партия обяви планове за изстрелване на три нови шпионски сателита през 2024 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската агенция КЦТА.

В продължение на пет дни се проведе пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия. По време на тази сесия, провеждаща се обикновено в края на годината, се взимат важни стратегически решения за идната година, посочва БТА.

Едно от тези решения сега е догодина да бъдат изстреляни още три шпионски сателита.

Северна Корея успя да изведе в орбита през ноември шпионски сателит, след два провалени опита през май и юни. Сега севернокорейският режим твърди, че получава чрез него кадри от основни американски и южнокорейски военни обекти, но така и не показва тези кадри.

Международните санкции забраняват на Северна Корея да извършва тестове, при които се използват балистични технологии и анализатори твърдят, че има значително технологично припокриване между способността за изстрелване на спътник и разработването на балистични ракети.

Според южнокорейското разузнаване Пхенян е получил технологична помощ от Русия, където севернокорейският лидер Ким Чен-ун беше на посещение през септември и разговаря с руския президент Владимир Путин.

По време на партийното заседание Ким Чен-ун е заявил, че Корейският полуостров е обхванат от постоянна и неконтролируема криза, като вината за това, според него, носят САЩ и Република Корея.

Той е разпоредил промени в администрацията, управляваща връзките с Юга, за да промени фундаментално посоката.

Ким е заявил, че е  грешка, която не трябва да се допуска повече, да се смятат онези, които дефинират Северна Корея като "най-лош враг", за хора, с които някой би търсил помирение и обединение.

В началото на партийното заседание Ким е призовал за ускоряване на подготвеността за война на страната си, в това число и на ядрената му програма, пред конфронтационните маневри на САЩ и техните съюзници.

През 2023 г. Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на балистични ракети. Тя вписа в конституцията си статута си на ядрена сила и тества успешно най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08