Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фатме Герова от Рибново: Истинските празници са споделените - правят се като дар, като грижа за селото

| Интервю
Фатме Герова от село Рибново
Снимка: Личен архив

Приключването на всяка една година е малко носталгично, пък в същото време носи и надежда. Това каза в интервю за БНР Фатме Герова от село Рибново, която е майка на две малки деца:

„Сезонът покрай зимата много стопля отношенията между семействата – особено тук в Рибново, понеже през летния сезон всички са някъде, по работа, всички са някъде по чужбина и зимата всички се прибират вкъщи, за да отморят“.

Обикновено изпращането на старата и посрещането на Новата година е свързано с фойерверки, шампанско , богати трапези и много веселие, но за хората в село Рибново, известно с уникалните и пъстри сватби, запазили тайнството на стари ритуали – истинските празници са тези, които са споделени със всички и се правят като дар, като грижа за цялото село. 

„В Рибново нямаме да се съберем точно за Нова година и да празнуваме. Рибното се събира най-много на вечерите, организирани от определени семейства, които канят цялото село и се прави вечеря, специално за цялото село – тогава се събират най-много хора“, обясни Герова:

Ние сме много привързани тук може би, самото село е сплотено, привързани към нашите майки, бащи, баби и дядовци. Гледаме винаги да сме заедно!“

По думите й в селото посрещанетона годинатае в дома, скромно и с благодарност, че всички са заедно – така се приготвя и храната:„Храната е нещо толкова елентарно, но като се замислим колко хора се събираме и как точно приготвянето на тази храна някак ни кара да се съберем – хем да си поговорим, хем да се видим, тъй като не сме се виждали от няколко дни, тъй като всеки е на работа“.

„През зимния сезон ние най-често приготвяме боб с пастърма, която си е домашна, понеже ние тук си имаме ниви и си отглеждаме и боб. Отглеждаме си и домашни животни“, добави Фатме Герова за традиционните за селото й храни:
Есента – точно преди зимния сезон, приготвяме кускус и юфка като абсолютно всичко пак е от домашни продукти: яйцата, млякото. Ето още един такъв момент, в който се събираме родата, защото, за да направиш кускус не можеш сам да – винаги трябва и майка, и леля, и това пак ни сплотява!“

За програма "Хоризонт“" тя сподели и рецепта за десерт:
„При нас може би най-така традиционното нещо е приготвянето на една сладка халва, която се приготвя най-често по вечерите, които се правят за цяло село. Също така, ако решим си я правим и за десерт вкъщи“.

„Приготвя се с царевично брашно, с олио – трудоемка е като работа. На вечерите всъщност тя се прави само от мъже, защото трябва много бъркане и се прави в едни големи казани, но за вкъщи и в едно малко тиганче може се слага олио, за да може да се запържи брашното, с вода със захар и се бърка с малко маслко също“, добави младата майка от село Рибното, както и уточни, че то си има специален сайт.

Подробности може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Курдов

Стефан Курдов защитава правата на бездомните животни във Варна

От 50 до 300 лева е глобата, ако храниш бездомно животно във Варна. С това са се преборили доброволците от координационен център за противодействие на насилието над животни "Зоопатрул"с председател журналистът на свободна практика Стефан Курдов. Предстои тя да бъде отменена от Общинския съвет. Той и неговите съмишленици успяха да осигурят 120 хиляди..

публикувано на 05.10.25 в 05:22
Весела Дякова

Весела Дякова: В обучението по музика най-важна е дисциплината

Музикалният педагог Весела Дякова ван Авермат е посветила целия си живот на музиката и работата с деца . Петнадесет години г-жа Дякова е преподавала клавирен съпровод в Музикалното училище в Пловдив. След 1989 г. продължава учителската си дейност в Белгия. Запалила е десетки деца по музиката, а нейни възпитаници сега се изявяват по международните..

публикувано на 04.10.25 в 09:00
Творбата

Ярката и неудобна живопис на тандема Валентина Чернева - Cherry и Милен Маринов

Ярка и неудобна живопис. Така можем накратко да опреелим творбите на тандема художници Валентина Чернева - Cherry и Милен Маринов. Двамата имат прясно открита изложба, носеща името “Под едно небе 2” в пловдивската галерия “Възраждане” .  Часове след събитието те дойдоха в студиото на Автономията , за да се изкажат за каквото ги..

публикувано на 30.09.25 в 20:33
Чавдар Киселинчев

Спомняме си за Чавдар Киселинчев

Спомняме си за Чавдар Киселинчев. Той е един от най-авторитетните външнополитически коментатори в Българското национално радио. Красив ум, човек с голяма обща култура, впечатляващи познания за процесите в света, които е обяснявал на младите си колеги в БНР, които са го слушали с удоволствие. Липсата на коментатори от такъв ранг създава..

публикувано на 29.09.25 в 13:00
Зорница Христова

Зорница Христова - гост в "Горещо сърце": Лесно е да се влюбиш в четенето

В рубриката "Горещи сърца" срещата е със Зорница Христова, жена, която впечатлява със спокойствието си и с искреността, с която говори за книгите. Тя е писател и преводач, един от създателите на издателство ,"Точица". Завършила е английска филология в Софийски университет.  Автор е на книгите "Вкусна география" и ,"Когато искам да..

публикувано на 28.09.25 в 09:00
Историята на Силистра

Историята на Силистра - белязана от различни епохи и културни влияния

След възвръщането на Южна Добруджа към България с Крайовския мирен договор през 1940 г. Силистра се превръща в културна столица на региона. Изследване, базирано на публикации във в. "Подем", излизал през тези години в региона, показва как градът бързо възстановява и развива културния си живот. Проучването е дело на дългогодишния..

публикувано на 28.09.25 в 07:50
Гергана Фъсева

Гергана Фъсева: Един народ може да оживее, ако има култура

В "Закуска на тревата" ви срещаме с перкусионистката Гергана Фъсева. Тя е родена във Велико Търново, но от близо половин век живее в Германия. Била 7 годишна, когато с родителите й заминава за тогавашната ГДР. Там Гергана започва с уроците по музика, а по - късно завършва специалност "Ударни инструменти" в Музикалната академия във Ваймар...

публикувано на 27.09.25 в 09:00