„Сезонът покрай зимата много стопля отношенията между семействата – особено тук в Рибново, понеже през летния сезон всички са някъде, по работа, всички са някъде по чужбина и зимата всички се прибират вкъщи, за да отморят“.
Обикновено изпращането на старата и посрещането на Новата година е свързано с фойерверки, шампанско , богати трапези и много веселие, но за хората в село Рибново, известно с уникалните и пъстри сватби, запазили тайнството на стари ритуали – истинските празници са тези, които са споделени със всички и се правят като дар, като грижа за цялото село.
„В Рибново нямаме да се съберем точно за Нова година и да празнуваме. Рибното се събира най-много на вечерите, организирани от определени семейства, които канят цялото село и се прави вечеря, специално за цялото село – тогава се събират най-много хора“, обясни Герова:
„Ние сме много привързани тук може би, самото село е сплотено, привързани към нашите майки, бащи, баби и дядовци. Гледаме винаги да сме заедно!“
По думите й в селото посрещанетона годинатае в дома, скромно и с благодарност, че всички са заедно – така се приготвя и храната:„Храната е нещо толкова елентарно, но като се замислим колко хора се събираме и как точно приготвянето на тази храна някак ни кара да се съберем – хем да си поговорим, хем да се видим, тъй като не сме се виждали от няколко дни, тъй като всеки е на работа“.
„През зимния сезон ние най-често приготвяме боб с пастърма, която си е домашна, понеже ние тук си имаме ниви и си отглеждаме и боб. Отглеждаме си и домашни животни“, добави Фатме Герова за традиционните за селото й храни:
„Есента – точно преди зимния сезон, приготвяме кускус и юфка като абсолютно всичко пак е от домашни продукти: яйцата, млякото. Ето още един такъв момент, в който се събираме родата, защото, за да направиш кускус не можеш сам да – винаги трябва и майка, и леля, и това пак ни сплотява!“
За програма "Хоризонт“" тя сподели и рецепта за десерт:
„При нас може би най-така традиционното нещо е приготвянето на една сладка халва, която се приготвя най-често по вечерите, които се правят за цяло село. Също така, ако решим си я правим и за десерт вкъщи“.
„Приготвя се с царевично брашно, с олио – трудоемка е като работа. На вечерите всъщност тя се прави само от мъже, защото трябва много бъркане и се прави в едни големи казани, но за вкъщи и в едно малко тиганче може се слага олио, за да може да се запържи брашното, с вода със захар и се бърка с малко маслко също“, добави младата майка от село Рибното, както и уточни, че то си има специален сайт.
Подробности може да чуете в звуковия файл.
От 50 до 300 лева е глобата, ако храниш бездомно животно във Варна. С това са се преборили доброволците от координационен център за противодействие на насилието над животни "Зоопатрул"с председател журналистът на свободна практика Стефан Курдов. Предстои тя да бъде отменена от Общинския съвет. Той и неговите съмишленици успяха да осигурят 120 хиляди..
Музикалният педагог Весела Дякова ван Авермат е посветила целия си живот на музиката и работата с деца . Петнадесет години г-жа Дякова е преподавала клавирен съпровод в Музикалното училище в Пловдив. След 1989 г. продължава учителската си дейност в Белгия. Запалила е десетки деца по музиката, а нейни възпитаници сега се изявяват по международните..
Ярка и неудобна живопис. Така можем накратко да опреелим творбите на тандема художници Валентина Чернева - Cherry и Милен Маринов. Двамата имат прясно открита изложба, носеща името “Под едно небе 2” в пловдивската галерия “Възраждане” . Часове след събитието те дойдоха в студиото на Автономията , за да се изкажат за каквото ги..
Спомняме си за Чавдар Киселинчев. Той е един от най-авторитетните външнополитически коментатори в Българското национално радио. Красив ум, човек с голяма обща култура, впечатляващи познания за процесите в света, които е обяснявал на младите си колеги в БНР, които са го слушали с удоволствие. Липсата на коментатори от такъв ранг създава..
В рубриката "Горещи сърца" срещата е със Зорница Христова, жена, която впечатлява със спокойствието си и с искреността, с която говори за книгите. Тя е писател и преводач, един от създателите на издателство ,"Точица". Завършила е английска филология в Софийски университет. Автор е на книгите "Вкусна география" и ,"Когато искам да..
След възвръщането на Южна Добруджа към България с Крайовския мирен договор през 1940 г. Силистра се превръща в културна столица на региона. Изследване, базирано на публикации във в. "Подем", излизал през тези години в региона, показва как градът бързо възстановява и развива културния си живот. Проучването е дело на дългогодишния..
В "Закуска на тревата" ви срещаме с перкусионистката Гергана Фъсева. Тя е родена във Велико Търново, но от близо половин век живее в Германия. Била 7 годишна, когато с родителите й заминава за тогавашната ГДР. Там Гергана започва с уроците по музика, а по - късно завършва специалност "Ударни инструменти" в Музикалната академия във Ваймар...
За загинали хора, затиснати в хотелите, които трябва да бъдат евакуирани, за леки коли, тоалетни и павилиони в морето, съобщи в интервю пред БНР..
"Още от начало не съм избирал да рисувам по стени, а си рисувах на картон и евентуално някакви платна ". Това сподели пред БНР Nasimo , който е един от..
Първата приливна вода около 6 м воден стълб с камъни и дървета е заляла курорта Свети Влас. В морето има над 30 коли и 50 екипа на пожарната и..