Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Обрезание на Исус Христос. Почита и Св. Василий Велики

| обновено на 01.01.24 в 12:52
Снимка: Радио Видин

Света Божествена литургия беше отслужена в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази сутрин. Богослужението беше оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Пред БНР той пожела Новата година да е здрава, мирна и благословена. . 

Няколко големи празника чества в първия ден на Новата година Светата ни Православна Църква. "Обрезение Господне" е денят, в който на осмия ден от раждането си Иисус Христос получил името си. Тачи се и паметта на Свети Василий Велики. Пред Националното радио Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний пожела на хората:

"Да е здрава, да е мирна, да е благословена новата 2024 година. Да бъде изпълнена с повече доброта, с повече любов към човеците, към Бога, с твърда и непоколебима вяра за всички. Заедно да пребъдваме единни в името на Бога, за да бъдем и да вървим бодро напред в житейския ни път".

Здраве и смирение си пожелаха вярващите, дошли в храма/ 

Митрополит Антоний

Василий Велики е бил  блестящ богослов, строг аскет, неуморен и всеотдаен свещенослужител, умира на 49 години като епископ. Автор е на множество църковни книги и на "Василиевата" литургия, която се служи няколко пъти в годината и днес в негова чест. Основател е на прицърковен благотворителен институт, наречен Василиада, който развивал мащабна социална, здравна и милосърдна дейност. 

За БНР богословът Ангел Карадаков разказа: 

"Знае се от неговото житие, че образованието си той продължава в Константинопол, по-късно в Атина. Той предприема пътешествия в Сирия, Палестина, Месопопотамия, Египет и след двегодишно странстване, Свети Василий основава монашеско общежитие в близост до Неокесария на брега на река Ирис. Знае се още, че Свети Василий е отделял най-голямо внимание на богословските спорове с различни еретически учения и ревностно защитава православието. Свети Василий дава и ръководство за християнски живот в своите монашески правила".

Свети Василий е завещал на православните християни съставена от него литургия:

"Известна като Света Василиева литургия, която е с по-дълги молитви. Тя продължава повече време".

На Васильовден имен ден празнуват над 130 000 души.

Народната традиция свързва празника с обичая сурвакане - събират се млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Както коледарите и сурвакарските групи си имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове. И пак, както коледарите носят със себе си криваци, така и сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. В някои места вместо дряновица се използва и крушевица, т.е. клонки от крушово дърво.

Ромите наричат празника Банго Васил – куция Васил, тъй като светецът накуцвал с единия крак.

В чест на светеца ромите винаги слагат на трапезата птиче месо, защото според една от легендите някога, когато били още в странство, преминавайки по един мост над буйна река, той се разрушил и те паднали в студената вода. Тогава свети Васил им изпратил ято гъски, които им помогнали да доплуват до брега. Всичко останало е като при българите – на масата има сарми, пита и баница. Играе се празнично хоро. На този ден ромите си искат прошка. Първо прошка искат по–младите от по-старите.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42