Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "За Земята" предлагат кафяви контейнери за биоотпадъци в София

Снимка: Александра Никова

В София може да има нова криза с отпадъците, предупреди пред БНР Данита Заричинова от природозащитната организация "За земята". Причината е, че е сбъркана цялата система на управление на отпадъците в София, в това число е неефективна и работата на завода за отпадъци.

В столицата дневно се генерират около 100 – 1200 тона боклук дневно, около половината изобщо не влиза за преработка в завода за отпадъци, а се изсипват в местно депо. Заричинова припомни, че от Сдружението отдавна алармирали, че кризата с боклука в столицата може да се повтори и то скоро. 

"Управлението на отпадъците в София е сбъркано още от самото начало. Повечето от тях се изхвърлят смесено в сивия контейнер и после отиват в завода, но отивайки като смесен отпадък е неефективно. Затова трябва да се промени управлението от самото начало – от домакинството", коментира тя.

Убедена е, че трябва се преосмисли цялата работа на завода и как ще се управлява отпадъкът на София от самото начало на веригата, защото както е известно няма да се изгради завод - инсталация за RDF в София, което бе финалната фаза на системата за преработване на отпадъците.

Представителката на "За Земята" препоръчва в краткосрочен план Столична община да създаде система за по-добро събиране, включително на хранителните – биоотпадъци. Още при домакинствата да се разделя отпадъкът и да се хвърля в кафяв контейнер. "Трябва добре да се комуникира с обществото това", каза Заричинова.

Тя допълни, че и другата система за рециклиране все още не работи достатъчно добре, защото няма достатъчно контейнери за разделно събиране. Тя посочи, че има райони в София, където почти липсват и трябва да се затегнат фирмите, които извършват тази дейност в Столична община.

И гражданите трябва да се включат в процеса, защото отговорността за отпадъците е обща. Част от контейнерите биха заели паркоместа пред блоковете, но трябва да се прецени кое е по-важно за нас – да няма криза с боклука и да има по-добро управление, категорична е представителката на природозащитната организация. 

Тя се надява, че много скоро в София и общини в страната ще приемат промяна в такса смет и както е справедливо, ще се плаща на количество отпадъци, а общините, които са направили повече за разделното събиране и да намаляват отпадъците са тези, които най-много искат новата такса да се въведе.

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Ангел Найденов

Ангел Найденов: Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел

Скептичен съм към свикването на КСНС в разгара на предизборната кампания. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след като държавният глава обяви, че свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък - 04.10. 2024 г.  От "Дондуков"2 уточниха, че темата на заседанието е "Рискове и заплахи..

публикувано на 02.10.24 в 16:58
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54