Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Мей в рубриката "Америка - илюзии и реалност"

2
Гергана Мей
Снимка: Личен архив

Берген е вторият по-големина  норвежки град, разположен на брега на Норвежко море. На една маса в кафене са момиче и двама мъже. Тя е американска студентка, единият от  мъжете е световно известен норвежец, а другият добре познат българин. Обединяващото между тях е литературата и името на българката Гергана Мей. За американската студентка това е преподавателката й Гергана Мей! За норвежкия писател и носител на Нобелова награда Юн Фоссе това е българската му преводачка Гергана Мей, а за българският режисьор Петър Стойчев това е българката, която прави възможна реализацията на идеята му да постави драма на норвежеца на български език. 

Мечтата на  бургазлийката Гергана Мей е Норвегия, но днес тя живее в Блумингтън - щата Индиана и е преподавател в щатския Университет. Все така  обожава литературата, все така е влюбена в българския фолклор, а освен, че обича да танцува, няма проблем и песен да изпее. Преследвайки своята мечта Норвегия, Гергана Мей, без да усети открива своето място в Америка.

"Исках да разгледам Америка, но никога не съм си и представяла, че ще дойда тук да уча и да живея. Дойдох тук заради моя тогавашен приятел, после съпруг. След много години и бивш съпруг. И двамата бяхме студенти на обменни начала в университета в Осло. Той беше американски студент. Когато се запознахме, се разбирахме прекрасно, беше много хубаво, но аз исках да се върна в България. 

Виждах се като преводач, като преподавател и в някаква роля на културен обмен между Скандинавските държави и България. Той пък се виждаше като преводач между норвежки, бразилски, португалски, английски…, разказа за рубриката  “Америка - илюзии и реалности” Гергана Мей.

Гергана Мей 

"Приятелят ми искаше да се върне да учи още в Бразилия, където беше учил. И щяхме да бъдем приятели само докато сме в Норвегия, но човешкото сърце действа по-друг начин и в последствие той дойде да ме изчака да завърша в България, а аз трябваше да дойда да го изчакам той да завърши в Щатите, и да видим след това вече какво ще правим. 

Но като пристигнах в Сиатъл, аз тръгнах по библиотеки и видях, че в Университета “Вашингтон” в Сиатъл има огромна скандинавска катедра, най-голямата и най-добрата в Щатите. Така се случи, че аз започнах да правя докторантура по скандинавистика в САЩ, сподели още за рубриката  “Америка - илюзии и реалности”.

Преподавателката и преводачката Гергана Мей разказва още за норвежките страсти, българския фолклор, за една американска любов и за усещането й за Америка и България.


Още по темата слушайте от интервюто на Елена Цанева с Гергана Мей в рубриката  “Америка - илюзии и реалности”.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40