Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелно шествие и поклонение за 161 години от рождението на Алеко Константинов

| Репортаж

С факелно шествие и общоградско поклонение тази вечер от 17 часа в Свищов е кулминацията на честванията за 161-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов. Ще бъдат обявени резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ и ще се проведе благотворителен спектакъл за набиране на средства за преиздаване на Алековите творби. 

Имаме дълг към Алеко Константинов, защото, когато той написа своите произведения, ни помоли да прогледнем към красивото и към лошото, но дали успяхме да го направим? Със сигурност в родния град на Щастливеца за свищовлии той е часовникът, по който се сверяват и за родното, и чуждото и търсят прозрението за мирогледа си. 

Тази година на 13 януари, по нов стил, се навършват 161 години от рождението на Алеко Константинов. Тази вечер в Свищов ще се проведе факелно шествие от къщата-музей на Алеко до паметника му в градската градина в центъра на града и общоградско поклонение.  

За Свищов казват, че е градът на 100-е първи неща, но неизменен символ е Алеко Константинов, коментира кметът Генчо Генчев: 

"Най-важното и символът на нашия град е сърцето на Алеко. Всички знаем, че сърцето е съхранено в специална стъкленица в музея и това само по себе си говори по какъв начин свищовлии тачат и почитат Алеко. С всички инициативи, които са създадени през годините за Алеко Константинов, които пазим, помним и тачим, какъвто е днешният ден, неговото рождение, ние почитаме и се прекланяме пред живота и делото на този велик българин, на този велик човек. Много бихме искали да приличаме, но, за съжаление, трудно се случват нещата в днешно време. Още през онова време той го е описал, а и в днешно време много от нещата са актуални. Най-важното е, че ние трябва да отнесем за бъдещото поколение това, което ни е оставил Алеко. Да пренесем ценностите и морала, които той ни завеща, защото това е ярка диря, която по никакъв начин никой няма право да зачеркне, да я сложи в страни. Напротив – тя трябва ярко да блести, както неговият образ блести в нашия град“.  

Паметник на Алеко Константинов; Снимка: Здравка Маслянкова

Цяла седмица с различни ученически прояви и културни събития в Свищов отбелязваха годишнината от рождението на Алеко Константинов и 130 години от написването на пътеписа "До Чикаго и назад".  

Тази вечер от 18 часа в първото българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" ще бъдат отчетени резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко", който по традиция се организира от международната фондация "Алеко Константинов", вестник "Стършел" и Община Свищов. Тазгодишният лауреат е унгарският писател с български корени Тошо Дончев, съобщи Таня Ликова, изпълнителен директор на международната фондация. Отличието е за разказа "Между гулаша и шкембето" сред общо 104 творби на 42 писатели от 21 страни. 

Активни участници в честването на годишнината от рождението на Щастливеца, по традиция, са учениците и учителите от свищовската гимназия "Алеко Константинов". 

"За нас е много свят човек. Той е пример за подражание с неговия морал, с неговото отношение към българския народ, към родината, към природата, към културата". "

Примерът му е важен и общовалиден, тъй като всичко, което е написал, важи, може би, с още по-голяма сила и днес. Ние сме щастливи и щастливци да бъдем съграждани на Щастливеца", заявиха ученици и учители от едноименното училище.  

Празникът в Свищов за 161-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов тази вечер ще завърши с благотворителен спектакъл. Постановката е "Докато ти спеше" на пазарджишкия театър. Събраните средства ще бъдат използвани за преиздаване на Алековите книги "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Иран гласуват за президент на втори тур

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Иран. На балотажа се явяват реформистът Масуд Пезешкиян и твърдолинейният Саид Джалили при сравнително близки резултати на първия тур - съответно над 42 и близо 39 процента от гласовете. 69-годишният Масуд Пезешкиян е сърдечен хирург, депутат от Тебриз и бивш министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:13

Рекорден брой американци на път покрай Деня на независимостта

Рекорден брой американци пътуват по случай почивните дни около националния празник - Денят на независимостта. Асоциацията на американските автомобилисти изнесе данни, че близо 71 милиона души са се отправили на път в дните около националния празник на страната 4 юли. Това представлява увеличение с 5% спрямо същия период на миналата..

публикувано на 05.07.24 в 10:06
Димитър Главчев

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители. В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на лидера на "Възраждане" за рокади в областните управи. Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че решенията му са..

публикувано на 05.07.24 в 09:54
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да напредва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да напрeдва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който познава ДПС от създаването ѝ.  " Излизането наяве на това разцепление чрез гласуването и за двете..

публикувано на 05.07.24 в 09:22
Мустафа Емин

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, настоя заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България". "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24