Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антивоенен протест ще се проведе пред британска военновъздушна база в Кипър

Изтребители Ф-35 на британските ВВС пристигат в базата "Акротири" в Кипър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антивоенно протестно събитие се провежда днес в Кипър пред британската военновъздушна база "Акротири". Демонстрацията, която се организира от Кипърския съвет за мир, осъжда използването на базата в подкрепа на ударите в Ивицата Газа и Йемен, както и въвличането на Кипър във военните операции в региона. 

САЩ и Великобритания са превърнали острова в стартова площадка за агресия срещу народите в региона и потенциална военна зона, което прави Кипър част от опасността от ескалация на военните действия в Близкия изток, обяви Кипърският съвет за мир.

Кипър "остава бдителен" и правителството предприема всички мерки, за да гарантира националната сигурност, заяви президентът Никос Христодулидис в събота в отговор на нарастващите опасения от използването на британските бази на острова във въздушните удари срещу обекти в Йемен.

Лондон потвърди, че от "Акротири" са излетели бомбардировачите за атаката срещу хутите, а по-рано публикации в британски и израелски медии свързаха базата с транспортни полети за снабдяване на Израел с военно оборудване за операциите му в Газа. И в двата случая правителството на Кипър подчерта, че страната не участва в тези действия.

Двете военновъздушни бази на острова "Акротири" и "Декелия" са суверенна територия на Обединеното кралство. С призива за протеста днес Кипърският съвет за мир и политически партии отново поставя въпроса за тяхното закриване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър не участва в никаква операция от военен характер

Република Кипър не участва в никаква операция от военен характер, заяви външното министерство на страната по повод излитането на самолети от британската военновъздушна база "Акротири" на острова за бомбените атаки срещу йеменските хути...

публикувано на 12.01.24 в 15:39

Кипърската инициатива за морски хуманитарен коридор за Газа се сблъсква с нарастващи опасения

Кипърската инициатива за морски хуманитарен коридор от острова за Газа се сблъсква с нарастващи опасения на палестинските власти за възможното му използване от Израел за изселване на жителите на анклава. Никозия отхвърли днес подобни сценарии...

публикувано на 05.01.24 в 17:03
Президентът на Кипър Никос Христодулидис.

Старт на морския хуманитарен коридор за Газа, създаден по инициатива на Кипър

От днес влезе в сила морският коридор, създаден по инициатива на Кипър за предоставяне на хуманитарна помощ на населението в Газа, съобщи в изявление президентът Никос Христодулидис.   Първата пратка хуманитарна помощ, съдържаща почти 90 тона необходими..

публикувано на 02.01.24 в 15:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от..

публикувано на 04.07.24 в 19:11