Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът на СО: Имам амбиция за изграждане на нов кризисен център с дейност по реинтеграция

Тази година трябва да се осигури достъпност във всички училища и детски градини в столицата, каза Надежда Бачева

Надежда Бачева, зам.-кмет по социални дейности в Столичната община
Снимка: Ани Петрова

За мен в София е важно да се промени достъпността на средата и това е водещ фактор, въпреки че не е в моя ресор. Ще бъда безкомпромисна, надявам се тази година да осигурим достъпна среда в училища и градини и след това в общински сгради.

Това заяви пред БНР зам.-кметът по "Социална дейност и интеграция на хора с увреждания" на Столична община Надежда Бачева.

"Не гледам назад, мисля, че не малко работа е свършена в София, но трябва да продължа да надграждам", категорична е Бачева и припомни, че с достъпността ще е безкомпромисна.

В предаването "Хоризонт до обед" тя разказа за инициативата за осигуряване на храна и топли напитки за хора без подслон на територията на Столична община. 

"Идеята се роди малко преди Коледа, когато видяхме, че има немалка част хора на улицата, които отказват да  отидат в общински Центъра за настаняване. Там бързо се носи слухът и започнаха да идват много хора. Намерихме финансиране и удължихме периода до 31 март 2024 г. в църквата "Света Параскева". Дойдоха и хора, които имат подслон, но са финансово затруднени. Те получават веднъж месечно пакети с храна", обясни Бачева. 

Топлите напитки са дарение от църквата, а средствата са около 6 лв. на ден на човек. Столична община раздава между 50 и 100 сандвича на ден. "В София работят и много НПО-та и в различни райони раздават храна на хора в нужда. Имаме готовност да реагираме, ако се появят още хора", заяви зам.-кметът по социални дейности в София.

Нейната оценка за работата на центровете в Столична община е, че работят добре, не са достигнали максималния капацитет, но няма да оставят никого на улицата. 

"Единият от центровете е след ремонт, предстои обновяване на този в Люлин. Спазва се високо ниво хигиена, има санитарни възли, кухни и перални помещения", увери Бачева.

И обяви, че освен трите общински центъра за настаняване на бездомни има амбиция да се построй нов голям кризисен център и да включва, и дейност по реинтеграция - ново изграждане на трудови навици на тези хора, защото "животът ги е поставил в трудна ситуация и се опитват да излязат от нея".

"Психо-социална подкрепа е задължителна на подобни места, за да могат хората да се върнат в обществото. Засега е само идея, но трябва решение на СОС", призна Надежда Бачева.

110 са всички социални услуги, които трябва да се предоставят на територията на Столична община и ще продължи да се разширяват. 

"Планираме да открием 12 нови социални услуги и да открием център за целодневна и заместваща грижа за лица с увреждания, такъв няма, а е необходим", допълни зам.-кметът по социални дейности.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42