Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на двамата конституционни съдии – първа точка в заседанието на НС

Кандидатите за конституционни съдии от квотата на НС - Цвета Рангелова, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков
Снимка: БГНЕС

Народното събрание включи като точка първа в днешното пленарно заседание избор на двама конституционни съдии от квотата на Народното събрание. 

Издигнатите кандидати са трима - Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, дългогодишният съдия Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ, и депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова.

Опозицията поискаха пряко излъчване по БНР и БНТ 1, но искането беше отхвърлено.

От "Възраждане" оспориха решение на кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков от 2021 година като съдия във Върховния касационен съд, с което - по думите на депутата Петър Петров - държавата е ощетена с над 65 милиона лева от предявени искове на приватизатори за нанесени вреди.

"С решението си той осъжда, забележете, Народното събрание на Република България, държавата в лицето на тогавашната агенция за приватизация и следприватизационен контрол и Върховния касационен съд, в който той правораздава солидарно за общата сума около 1 милион лева в полза на приватизатор, придобил държавно дружество. Следват множество заведени искове от други приватизатори, които се чувстват ощетени, като до момента общата сума на заведените претенции на приватизатори след това решение на господин Белазелков е в размер на 65 милиона лева", коментира Петров.

Петров оспори и кандидатурата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Уважаеми г-н Бойко Рашков, виждам, че сте тук. Знаете ли какво е общото между нас двамата, освен че сме народни представители? Общото е, че и двамата сме препитвали Десислава Атанасова по правни въпроси. А знаете ли каква е разликата – разликата е в оценката. Моята ще я видите след малко, ще ви я демонстрирам на гласуването", коментира той

Критики към кандидатурата на Десислава Атанасова отправи и независимият депутат Радостин Василев.

"Защото според професионалните среди тя не отговаря на критериите и изискванията за конституционен съдия, от една страна, от знания и умения. От друга страна, от политическа безпристрастност, каквато тя няма, защото тя дълги години е един от големите остриета на ГЕРБ или тежката артилерия на ГЕРБ и изборът на Десислава Атанасова, според мен, от политическа гледна точка, ще смаже авторитета на конституционния съд", посочи той.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също възрази на кандидатурите на ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Г-жа Атанасова каква е, тя е директна политическа кандидатура. Що се отнася до кандидата на ПП-тата и ДБ-тата, ами при тях е желанието да пробутаме някой, който да работи за нас и същевременно да е оцапан до ушите в моралния въпрос - имам чувството, че е част от психиката им", коментира той

От БСП настояха проекторешенията за избор на конституционни съдии от квотата на НС да бъдат редактирани, като настояха да се премахне срока от девет години, както и имената на съдиите, които ще заемат, ако двама от парламента бъдат избрани.

"Със силата на това, че днеска ще го приемем, а то влиза в сила от утре, мандатът да е девет години. Ами няма да е девет години, защото точно вие, новите конституционни съдии, ще трябва да гласувате това решение, да си оспорите собствения мандат, коментира депутатът Георги Свиленски.

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов реагира на критиките към Борислав Белазелков.

"Вие направихте много внушения, които нямат нищо общо с реалността. На първо място вие отлично знаете, че Върховният касационен съд заседава в състав. Не вменявайте вина на господин Белазелков, който е изпълнил своите задължения като съдия. Като такъв той има ангажимент към българското общество", коментира Иванов.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58