Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С исторически сгради Кристиан Петров от Казанлък се състезава в ImagineEU

Срокът за гласуване е до 28 януари т. г., избират се 10 проекта и на 24 февруари ще станат известни първите три

Текстилна фабрика на братя Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово.
Снимка: БГНЕС

С Папазовата къща в Казанлък и сградата на дарената текстилната фабрика на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово ученикът в XI клас Кристиан Петров от Казанлък поставя пред Европейския съюз проблема с рушащите си исторически сгради.

Заедно със свои съученици и с подкрепата на учители тийнейджърът от Града на розите той участва в конкурса ImagineEU на Европейската комисия, в който младежи от всички държави в Европейския съюз представят свои идеи за политики на европейско ниво.

Оказва се, че почти във всеки български град, и европейски също, има поне една сграда, която се руши, но носи ценна история със себе си", сподели притесненията си Кристиан пред БНР.

В конкурса участва с 3-минутен видеоклип, а надпреварата преминава на три етапа. В надпреварата на европейско ниво могат да участват всички ученици от XI и XII клас на страните членки на ЕС.

В предаването "Преди всички" Кристиан разказа подробности за конкурса, за българския проект, както и за проблемите на рушащите се стари сгради, които имат историческа и архитектурна стойност.

"Папазовата къща от Казанлък преди няколко години премина дейности по реновация на фасадата, напоследък е обект на вандалски актове. Текстилната фабрика в Карлово братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват на града и завещават спечелените пари да се вложат в образованието. Днес тази фабрика също се руши, а като вземем предвид историческите факти, не бива да постъпваме така като общество. Тези сгради не са всички, които търсят внимание, но с тях насочваме вниманието във видеото", разказа Кристиан. 

Неговите проучвания по темата показват, че причините за тези сгради са промени във времето и нехайство на наследниците - апетитните места и спорове между наследниците са ключови проблеми.

"Като решение предлагаме единно законодателство на европейско ниво да урежда тези проблеми. В Европа и в държава членка да може да се намесва в друга държава, когато става въпрос за нейна сграда, като печатницата на Любен Каравелов в Букурещ, която ние загубихме. Оказва се, че  наследниците очакват с години сградата да се разруши, за да може на нейно място да има търговски център. Ценно е не само архитектурния стил, но и историята, която всеки един елемент носи", споделя ученикът от Казанлък.

Докато разработва проекта, се запознава и с някои от проблемите на Министерство на културата. 

"Проблемите на старите сгради са наслоени от последните 50 години и повече. Финансиране за такива проекти има на европейско ниво, но не винаги средствата са достатъчни, тъй като такива реконструкции са скъпи. Предлагаме финансиране на повече такива обекти, за да не се налага институциите да подреждат сградите по значение и оставя други встрани", коментира Кристиан.

Неговият проект е в конкуренция с още 387 от всички държави от ЕС.

"Сега е вторият етап и събираме гласове. Целим да сме сред първите 10 клипа, защото само те ще бъдат гледани от журито, представители от ЕС, които отговарят за инициативата. Те ще преценят дали отговаряме на изискванията и те ще отличат само 3 обекта. Само тези три ще се посетят Брюксел, за да представят идеята си на живо", обясни Кристиан Петров.

По проекта е работил със съучениците си Тома Тасев и Борис Илиев, получил е подкрепата на учителката си Светлана Билекова, насоки от Георги Биандов, учител по физика, и урбаниста Здравко Петров. 

Всеки, който иска да подкрепи проекта на учениците от Казанлък, може да го направи на фейсбук страницата "Да бъде или да не бъде култура". Срокът за гласуване е до 28 януари т. г., избират се 10 проекта и на 24 февруари, след оценката на журито ще станат известни първите три проекта, обясни Кристиан Петров.

Връзка към платформата за глусване: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/da-bde-ili-da-ne-bde-kultura_bg

Връзка към видеоклипа с насоки за гласуване: https://youtu.be/FtrJ2S1T8p8?si=NeXyq6nVNiU3xuwa
Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10