Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доверието продължава да е високо заради спазването на стандарти. Знае се, че ако прочетеш нещо по Би Би Си, то е истина"

Андрей Владов, Би Би Си: На един журналист не би трябвало да му личи, че има политически пристрастия

"Имало е много случаи, в които правителството се опитва да се намеси в работата. Даже сме излизали на протести"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"В Би Би Си е имало много случаи, в които правителството се е опитвало да се намеси в работата. Даже сме излизали на протести". 

Това разказа пред БНР журналистът Андрей Владов, който е част от екипа на британската обществена медия вече 32 години. 
Забранени теми обаче няма, отбеляза той.

"Единствената забрана е да изказваш лично мнение. Когато се присъединих към екипа, един от старите колеги каза:

"Каквито и да са ти политическите пристрастия, закачаш ги на закачалката в предверието, заедно с палтото.

На един журналист не би трябвало да му личи, че има политически пристрастия.

Ако работи в частна медия, ляв или десен вестник, тогава има право на собствено мнение.

Това, което Би Би Си прави, е да предостави всички факти и да остави слушателя сам да прецени кое е добро и кое лошо.

Ние сме под лупа през цялото време".

Би Би Си винаги е отстоявала независимостта на медиите, посочи още Владов. 

"Имаше голямо недоволство от това, че не наричаме "Хамас" терористи. Би Би Си казва, че "Хамас" е определяна като терористична организация от британското правителство. Не използва термина "терористи", защото се смята, че ако го направи, изразява позиция – застава на нечия страна.

Това, че Би Би Си не назовава някой терорист, не означава, че не показва, ако той прави ужасни неща".

Отразяваме и Путин, когато произведе новина, разказа журналистът в предаването "РадиоТочка" по БНР. 

"Както когато каза през лятото, че ще разположи ядрени оръжия в Беларус. Не го отразяваме, когато говори неща, които е казвал хиляди пъти или пък казва неистини, както не отразяваме неистините, изречени от всеки друг политик, независимо дали живее на Изток, или на Запад". 

Андрей Владов коментира и обръщението "мистър Путин" което използва Би Би Си, и отрече по този начин руският президент да е иронизиран. 

"Иронизирането също е вземане на страна", посочи той. 

Владов смята, че би било непрофесионално Владимир Путин и други подобни политически лидери да не бъдат отразявани от медиите

"Това, което Путин казва, засяга не само Русия, но и международната общност. Би било грешно и вредно да не отразяваме това, което казват хората със силно влияние върху световните събития". 

Той анализира случая на Гари Линекер, който беше свален от екран след критики към правителството и след това отново беше върнат в ефир.

"Линекер е един от най-популярните спортни водещи, но не е журналист от Би Би Си. Това, което изрази, беше негово лично мнение. Той не е лъгал, не е клеветил. Просто е изказал мнение по даден въпрос, но не е използвал платформата на Би Би Си. Ако го беше направил водещ на политическо предаване, тогава скандалът щеше да бъде огромен. 

В Би Би Си сме много внимателни как използваме социалните мрежи. Правилото е да не се изразяват политически пристрастия.

В социалните мрежи е пълно с всякакъв род забележки и изказвания, но професионално човек не бива да се поддава. Не бих казал, че има натиск от страна на публиката, по-скоро има натиск от страна на политиците". 

Той отбеляза, че медията, в която работи, се радва на сериозно доверие.

"Когато има големи събития, както е сега войната в Украйна, и говорим за това масово настъпление на социалните мрежи и "гражданската журналистика“, аудиторията на всички платформи на Би Би Си рязко скача. 

Доверието продължава да е високо заради спазването на стандарти. Знае се, че ако прочетеш нещо по Би Би Си, то е истина. Не е важно да си пръв, а да си точен и да подаваш вярна информация".

Владов обясни, че съществуват и анти - Би Би Си платформи, но никой не им обръща сериозно внимание.

Журналистът разказа и за кореспондентската мрежа, на която разчита обществената медия.

"Би Би Си има може би най-голямата кореспондентска мрежа в света. Когато избухна кризата в Газа, изпратихме много екипи. Повечето предаваха от Израел, но имаше и арабски журналисти – хора на място, които рискуваха живота си, но предаваха какво се случва там - хода на бойните действия и как ударите на Израел засягат мирното население. Екипите в Израел пък имаха среща със семействата на заложниците и пострадалите от нападенията на "Хамас" в началото на октомври. 

След нахлуването на Русия в Украйна е много трудно да се разбере какво става, защото руският парламент прие драконовски закони за оскверняване на имиджа на въоръжените сили. Ако някой напише нещо, което властите сметнат, че е оскверняване, го грозят до 15 години затвор. 

Ние следим медиите в над 100 държави по света с тази цел, включително и в такива, където режимът ги е стиснал здраво за гърлото, както в Русия. 

Следим главно социалните мрежи. Най-популярната е "Телеграм" и в момента е източник на новини за това, което се случва в страната. Но проследяваме и какво казва Кремъл". 

Руските сайтове на трите големи телевизии са достъпни в Обединеното кралство, както и тези на Кремъл и Путин, посочи още журналистът.

Цялото интервю на Илия Вълков с Андрей Владов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42