Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни руски удари в северната част на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили са нанесли удари в северната част на Украйна. В Харков е имало въздушни атаки срещу жилищни и цивилни сгради, съобщи кметът на североизточния украински град, цитиран от агенция УНИАН. Все още няма информация за жертви и пострадали, съобщава се за нанесени материални щети. 

Междувременно дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел обяви, че по време на провелото се вчера заседание на външните министри на Съюза са се съгласили, че НЕ е моментът да се спира помощта за Украйна, напротив -  тя трябва да е повече и по-бърза.

Военното ръководство на Украйна съобщи за мощни руски атаки в района на разрушения град Бахмут.

"Ситуацията е изключително напрегната и се характеризира с интензивен обстрел от артилерия, минохвъргачки и бойни дронове, както и с щурмови операции от страна на противника", написа главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски в своя канал в "Телеграм".

Военна активност и на фронтовият участък в североизточната украинска Харковска област.

Украинската армия е отблъснала четири руски атаки край село Синкивка, близо до стратегически важния малък град Купянск, става ясно от доклад за обстановката на украинския генерален щаб. Според доклада противникът се е опитвал да "пробие защитата" на украинските сили и в района са били отблъснати седем атаки.

Усилията на руските сили отново са били съсредоточени върху Авдеевка и района около малкия град Маринка, който Русия заяви, че е превзела преди седмици и който също е в руини.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел очаква съвсем скоро страните членки да постигнат съгласие за прехвърляне на Украйна на дивидентите от замразените руски активи в съюза. Предложението е от декември и става дума за около 15 милиарда евро.

Борел говори след заседание на първите дипломати на 27-те в Брюксел:

"Мога да кажа, че имаме политическо споразумение да приключим работата на основата на предложението, което разгледахме през декември с фокус върху приходите. Почти съм уверен, че ще приключи скоро".

"Ако всички сме наясно, че подкрепата за Украйна е подкрепа за собствената ни сигурност, не би трябвало на 1 февруари да няма решение", заяви по време на заседанието в Брюксел българският външен министър Мария Габриел.

За тази дата е предвидена извънредна среща на европейските лидери в опит за постигане на единодушие за помощта от 50 млрд. евро за Украйна.

Габриел обяви, също, че България подкрепя "Формулата за мир" на президента на Украйна Володомир Зеленски и иска да допринесе за присъединяване към нея и на други страни.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция засилва охраната по всички външни граници

Гърция засилва охраната по всички външни граници, съобщи министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Атина не е съгласна с решението на Германия за ограничаване на свободното движение в рамките на Шенген. Сухопътната граница с Турция при Еврос е напълно защитена, съобщи Хрисохоидис. Увеличават се значително силите на..

публикувано на 20.09.24 в 11:47

Засилен интерес към ваксините за Covid-19 в Ямболско

Засилен интерес към ваксинирането срещу Covid-19 отчитат от здравната инспекция в Ямбол. В началото на октомври ще започне и поставянето на противогрипните ваксини.  През последните дни интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хора над 60-65 години, уточни директорът на здравната инспекция д-р Радостина Калчева:..

публикувано на 20.09.24 в 10:54

В Босилеград искат по-подготвени хора за секционната комисия за вота на 27 октомври

По-подготвени хора да бъдат изпратени за секционната комосия за вота на 27 октомври, настояват в Културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград, където е изборната секция. Съставът на СИК там се определя от посолството ни в Белград и консулството в Ниш. На парламентарните избори на 9 юни комисията допуснала много грешки и..

публикувано на 20.09.24 в 10:32

На живеещите на столичната ул. "Опълченска ще бъде осигурен безопасен достъп по време на ремонтите

Живеещите на столичната улица "Опълченска“ вече ще имат безопасен достъп по време на целия ремонт на пътните платна. В 200-метровия участък е изградена настилка, по която да преминават хората, днес ще бъдат монтирани 20 лампи, които ще осигурят необходимата осветеност, стана ясно след проверка на зам.-кмета по строителството Иван Василев.  След..

публикувано на 20.09.24 в 10:26
Костадин Костадинов

"Възраждане" иска парламентарна декларация за последните изявления на Николоски

Българският парламент трябва да излезе с декларация след поредното изявление на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски. Затова настоя лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов: Александър Николоски обяви, че "корумпирани политици в България му искат оставката" "Трябва да има декларация на Народното събрание. Ние сме..

публикувано на 20.09.24 в 10:22
Илиян Цеков -директор на Държавно горско стопанство -Плевен

Плевенчани сигнализират за изсичане на дървета в Плевен

В последните дни плевенчани сигнализират пред БНР за изсичане на дървета в Плевен - местността "Мъртвата долина", под малкия язовир. Те забелязали масовото изсичане при разходка в тази част на града.  Каква е причината и има ли разрешително – отговор дава инж. Илиян Цеков, директор на Държавното горско стопанство в Плевен: "Няма..

публикувано на 20.09.24 в 10:14

НС одобри намаляване на капиталовата програма на общините с 37 млн. лева

Депутатите гласуваха на две четения промените в закона за държавния бюджет. Те са свързани с изменения в капиталовата програма на общините с включени нови проекти. Програмата е със срок до края на 2026 година и е с бюджет от над 7,3 милиарда лева. С измененията, гласувани единодушно, прогнозният бюджет на общински проекти за тази година се намалява с..

публикувано на 20.09.24 в 10:10