Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислав Величков: Ако властимащите нарушават процедурите, ще има протести

"Белазелков и Атанасова да не полагат клетва, за да запазят достойнството на Конституционния съд"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Професионален, общностен и всенароден протест обеща адв. Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", ако властимащите продължат да нарушават процедурите по избора на най-важните органи в държавата.

Часове преди протеста на гражданското движение пред НС, Партиен дом, адв. Величков коментира в предаването "Нещо повече" на БНР нарушените процедури за избор на конституционните съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. 

След направените промени на Конституцията в последните дни на 2023 година и сега – след избора на двамата конституционни съдии от квотата на НС, от "Правосъдие за всеки" излизат на протест, подкрепяйки позицията на 15 адвокатски колегии в страната. 

"Очаквах да си направят своите изводи - какво направиха и какво повече не трябва да правят. Аз не очаквам това от ДПС, да си направят този извод, дори и от ГЕРБ не го очаквам", заяви Велислав Величков. 

"Ако тези хора искаха да ни чуят, щяха да ни чуят. Очаквам да разберат, че така необезпокоявано, използвайки почивните коледни и новогодишни дни, няма да могат в едно тайнство да нарушават процедурите по избора на най-важните органи в държавата, защото ще предизвикат, най-напред професионален, след това общностен и накрая - всенароден протест  И защото те сами ще се блъскат с последиците от това, което правят", категоричен бе адвокатът.

"Изключително важно е конституционните съдии да са с много високи безспорни нравствени и морални качества и изискване е, че член на КС не може да е политическа фигура. Политиката по никакъв начин да не влиза в Конституционния съд!

Всички процедури трябва да се проведат в условията на откритост, прозрачност и публичност, както кандидатурите. Тази процедура не бе направена, а управляващите се договориха зад гърба на обществото и професионалната общност. На изслушване в конституционната комисия не бяха поканени представители на академични среди. Атанасова чете лекция по конституционно право за 2-ри курс. И след тези 14 адвокатски колегии, и Софийският адвокатски съвет с 6000 членове от общо 13 000 в страната се присъедини към призива на другите", коментира Велислав Величков. 

Той препоръча двамата кандидати да се оттеглят, за да се запази достойнството на КС. 

"Вече има призив те да не полагат клетва и да дадат на НС да открие нова процедура, и да не прави КС политически заложник на НС и управляващото мнозинство", съобщи представителят на "Правосъдие за всеки".

И допълни:

"Всеки момент очакваме позиция на колегията в Русе, защото Атанасова е член на тази адвокатска колегия и единственият ѝ стаж е като юрисконсулт на Психодиспансера и на болницата, но като член на русенската адвокатска колегия трябва да я познават дали тя изобщо има адвокатски стаж – минимални стандарти за КС".

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан. Срещата   се проведе под лозунга "Защитата на границите не е..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход идва на фона на опасения от нападение срещу страната от Израел в отговор на ракетните удари на Иран,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон, където имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на..

публикувано на 06.10.24 в 18:38