Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на Атанасова е вид грешка, но това не прави грешката конституционно недопустима, смята политологът

Даниел Смилов: Не може президентът да бъде атакуван с намеци за корупция и скрити заплахи

"ГЕРБ виждат какви са рисковете от подобни номинации и би трябвало да си изведат поуки"

| Интервю
Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Аргументите на президента по отношение на конституционната процедура не са съвсем издържани, но не може президентът да бъде атакуван по такъв начин – с намеци за корупция, със скрити заплахи, че прокуратурата трябва да тръгне след него.

Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов - програмен директор на Центъра за либерални стратегии, специалист по сравнително конституционно право. Изявленията на Делян Пеевски спрямо държавния глава той определи като "стил на политика, от който България трябва да се дистанцира много ясно".

"И дано да е само стил, а не реален опит да се използват лостове за решаване на политически въпроси. Президентът, крив или прав, има своите аргументи и срещу тези аргументи трябва да стоят политически аргументи, а не подобен род заплахи."

"Има политически аргументи поне срещу една от номинациите – на г-жа Атанасова. Там може да се спори дали човек с такъв тип профил е трябвало да се избере за Конституционния съд точно. КС е арбитър, който трябва да запазва независимост между различните политически и партийни играчи", коментира политилогът във връзка с избора на двама нови конституционни съдии.

Според него това внася известно напрежение, но е политически, а не конституционен аргумент.

"Нейният избор е вид грешка, но това не прави грешката конституционно недопустима."

Процедурното изискване е било изпълнено. Аргументите на различните партии са на масата. Няма липса на информация, която да прави този избор непрозрачен, смята Даниел Смилов.

Реакциите на адвокатски колегии от страната той си обяснява с притеснения за независимостта на човек, който е бил тясно ангажиран с партийна политика, но "с процедурни хватки този тип неща няма как да бъдат отстранени".

Преди клетвата прожекторите трябва да са насочени към действията на конституционните съдии. Президентът сам трябва да реши дали да присъства или не. Неговото присъствие не може да бъде реквизит на процедурата, която я прави валидна или не, изтъкна политологът в предаването "Преди всички".

"ГЕРБ виждат какви са рисковете от подобни номинации и ако действат рационално, би трябвало да си изведат поуки от това, което се случва в момента."

В предаването "Преди всички" Смилов изрази очакване "г-н Пеевски да се държи така, все едно той дирижира всичко", защото това е негова тактика.

"Много е важно, че ДПС и ГЕРБ действат в ясна симбиоза. ДПС не променя толкова много уравнението. Дори техните гласове да не бяха необходими, техните интереси щяха да бъдат защитени."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49