Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Паскалев: Практически Делян Пеевски е човекът, който управлява държавата

"Т.нар. "сглобка" може да се определи като морално падение"

| Интервю
Костадин Паскалев
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Т.нар. "сглобка", която се реализира на национално ниво, може да се определи като морално падение". Това заяви пред БНР Костадин Паскалев от "Левицата!". 

Той не изключи възможността да се прибегне до ротация и в ръководството на Столичния общински съвет.

"Кризата там не е голяма. Фаворизира се по някакъв начин. Според мен ще намери решение. Общинският съвет трябва да работи. Съставът му е отражение на мнението на избирателите в София".

Имам съвсем различен прочит на кризите, които се организират в нашата държава и в Столичния общински съвет, заяви Паскалев в предаването "12+3". 

"Смятам, че става въпрос за преразпределение на интереси и влияние. Досега действаше система, в която единствено господин Бойко Борисов и Делян Пеевски командваха парада в столицата, в държавата бяхме свидетели на същото. Сега имаме нови играчи, с които те трябва да се съобразят.

Бойко Борисов предаде своите съпартийци, за да влезе в пералнята на "Продължаваме Промяната". ПП се сглобиха с ГЕРБ, за да могат да управляват държавата и да реализират своите интереси – както за управление на държавата, така и частните си". 

ДПС се превърнаха в основен фактор за съществуване на сглобката и в най-важен фактор при взимане на кадровите решения, заяви Костадин Паскалев. 

"Делян Пеевски е длъжен да отговори на българското общество за "Булгартабак" и за КТБ, а след това да коментира институциите"

Това, което говори за президентската институция, трябва да бъде подложено на проверка от оторизираните органи, смята Паскалев.

"Как стана така в нашата държава, че в момента единственото име, което коментираме, е това на Делян Пеевски?

Това не  е поза, а ясно осъзнато действие, което е съгласувано с ГЕРБ и с част от ПП". 

Има алтернатива на управлението и тя минава през демократичния процес, който се нарича избори, вярва Паскалев. 

Той коментира твърденията на агенция "ПиК“ за среща между Спас Русев и Кирил Петков. Агенцията публикува и видео от столичен хотел:

"Каквото и да са си говорили, със сигурност не се защитават интересите на България".

Паскалев анализира промените в Правилника за работа на Народното събрание, с които Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на специални разузнавателни средства вече няма да се ръководи на ротационен принцип от представители на всички парламентарно представени формации. 

"Демокрацията е в опасност! Практически Делян Пеевски е човекът, който управлява държавата". 

Левицата ще участва на евроизборите с ясни идеи – свобода, разум, справедливост и мир, както и с лица, които ги отразяват, посочи Костадин Паскалев.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42