Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От КТ "Подкрепа" са притеснени, че отново се мисли за приватизация

Анелия Иванова: В Министерството на земеделието горската политика се размива

"Проблемът е къде ще отидат държавните горските предприятия"

| Интервю
Снимка: Радио ВИДИН

Министерството на земеделието съобщи, че стартира процеса по преобразуване на Изпълнителна агенция по горите в Държавна агенция по горите към Министерски съвет и това ще се случи в изпълнение на управленската програма на правителството за периода 2023-2024 година.

От агроведомството предупредиха, че очакват всички заинтересовани страни в 14-дневен срок да изпратят своите предложения за структурата и функциите на новата Държавна агенция по горите.

Този срок измина, но от министерството все още казват, че не са готови да говорят по темата.

Анелия Иванова, председател на Федерация "Земеделие и горско стопанство" в КТ „Подкрепа“, обясни пред БНР, че позицията на работещите в системата е категорично за изваждане на системата на горите, в случая Изпълнителна агенция по горите, шестте държавни горски предприятия и "Агролеспроект" в самостоятелна държавна агенция по горите, която да е на пряко подчинение на Министерски съвет.

Държавна агенция по горите имаше през 2009 година, припомни тя. 

"Тогава настоявахме да се разреши т.нар. стопанска дейност на държавните горски и ловни стопанства, за да има по-спокойно финансиране на дейностите, изпълнявани от горските предприятия. Тази наша идея беше припозната от коалиционното споразумение на ПП-БСП-ИТН-ДБ. Те стартираха реформата в системата. Нашето настояване беше и Агенция по безопасност на храните също да излезе от обсега на Министерството на земеделието. Двете агенции бяха извадени като бюджет от министерството, но тогава ИТН спънаха процеса и не се извършиха необходимите промени в законодателството". 

Основният проблем е извършването на политика в системата на горите, разясни  Анелия Иванова в предаването "Преди всички".

"Основният аргумент за единна самостоятелна горска служба, подчинена на Министерски съвет, е политиката по управление и опазване на българските гори да се издигне във водещ приоритет и политическото вмешателство в работата на лесовъдите да бъде сведено до минимум". 

Тя припомни за критично важното значение на горите при предотвратяване на климатичните промени. И посочи, че последните 15 години са показали, че в Министерството на земеделието горската политика се размива. За този период бюджетът на Агенцията по горите е намалял страшно много. 

"Заплатите се задържат изключително ниски и има сериозно текучество.

Проблемът е къде ще отидат държавните горските предприятияТе стопанисват и управляват огромен ресурс. Извършват публични функции.

С приемането на Закона за публичните предприятия през 2019 г. се прокрадва идеята за трансформиране на 6-те държавни горски предприятия в акционерни дружества, което ни навежда ни на мисълта, че отново се мисли за тяхната приватизация. Това са много сериозни наши опасения. 

С реформата от 2011 г., когато ГЕРБ дойде на власт, бяха създадени тези държавни горски предприятия и има постепенно стабилизиране на системата. Направиха се инвестиции и в сграден фонд, и в техника. Единството на горската система досега доказа, че това е най-ефективният начин на управление. Това е категорична позиция на всички работещи в системата на горите. Основните заинтересовани страни, работещи в нея, сме готови на всичко, за да не допуснем това, което се случи преди 1999 година".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00