Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Трябва механизъм за превенция на зависимости, рекламата на хазарт да спре

Снимка: БГНЕС

Нужно е държавата да създаде механизъм за превенция на зависимостите. Един процент от акцизите от алкохол и цигари да отива във Фонд, който да работи за превенция и лечение на зависимостите. Рекламата на хазарт трябва да спре.

Това заявиха на пресконференция експерти от центъра за рехабилитация и психотерапия на зависимости "Кошер". 

Около 300 хиляди българи употребяват или злоупотребяват с психоактивни вещества, като в това число не влизат алкохолно зависимите, каза Желяз Турлаков от Центъра за рехабилитация и психотерапия на зависимости "Кошер", който цитира данни от доклад на Държавния департамент на САЩ.

Според него ситуацията в България не е много обнадеждаваща:

"Зависимите хора са вън от здравно осигуряване, вън от здравна и социална система, няма практически инструмент, по който тези хора да получават адекватно съвременно лечение".

Новите дроги са много по-опасни за здравето, тъй като се създава много силна зависимост само за няколко седмици и за тях няма лекарствена терапия, каза клиничният психолог Симеон Парлапанов.

В България в много ранна възрастта започва употребата на наркотични вещества, посочи д-р Пламен Димитров:

"Децата от пети-седми клас, 75% от тях са опитали вече нещо. Но 90% прекарват пред екрани - не за работа, а за удоволствие, за забавление и развлечение, или просто да не са на главата на близките си, родителите говорим, са 90% в рисковите часове - над два дневно се забавляват. И живеем всички, не само в България, вече в допаминов свят".

Сред младите хора вече се наблюдават проблеми, свързани с контрола върху импулса за незабавно удовлетворение, каза още д-р Димитров. Той подчерта, че семейната среда и подкрепа е много важна за младите хора:

"В семейна среда е важно да се построи тази основа - децата трябва да умеят да преживяват сложни, трудни емоции с подкрепа и добър пример, а не чрез заместващо задоволяване, което... от биберона нататък зависимостите се надграждат."

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50