Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни реакции в НС по казуса с "Булсатком". КЗК излезе с позиция

Снимка: Добромир Видев

Очакваното решение на Комисията за защита на конкуренцията по придобиването на "Булсатком" от собственика на "Виваком" и призивите за промени антимонополната комисия предизвикаха реакции в Народното събрание. 

Държавните регулатори, в това число и Комисията за защита на конкуренцията, не работят както трябва. Това заявиха пред журналисти в парламента депутатите от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Ивайло Мирчев и Мартин Димитров. 

Коментарът им е по повод вчерашното изказване на Кирил Петков, че е притеснен от евентуално одобряване от страна на КЗК на сделката по придобиване на "Булсатком" от "Юнайтед груп", който е собственик и на "Виваком". Петков определи тези решения като опасни и се обяви за бързи промени в регулаторите с изтекли мандати. 

Ивайло Мирчев посочи: 

"По отношение на Комисията за защита на конкуренцията и по част от останалите регулатори по-скоро трябва да има първо нормативни промени, след това да се пристъпва към персонални смени, което не означава, че те работят. Те не работят. Не просто това. Те не работят в полза на обществото и не подобряват и конкурентната среда в България".

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че днес не е имало среща с партньорите в управлението, въпреки че Кирил Петков се обяви за бързи промени в КЗК: 

"Аз като лидер на политическа партия няма да коментирам решение на независим регулатор, преди то да е решено".

А председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че е недопустимо политиците да се бъркат в независимите регулатори: 

"Реално, политиците нямаме работа там. То има много изтекли мандати. Нека да започнем да разговаряме за какво става въпрос. Има време. Нищо към момента не е толкова спешно". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като недопустимо и политическа намеса вчерашното изказване на Кирил Петков: 

"Изказването: "Ще сменим КЗК. Не трябва да взимат такова решение друго!", е още едно доказателство за политическа намеса в работата на независимите органи, за овладяване на държавата, за разпределяне на порции между тях. Това не е управление".

А според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов държавните регулатори винаги са били регулирани от управляващите.

Комисията за защита на конкуренцията излезе с позиция след изявлението на Кирил Петков за работата ѝ. От регулатора изразяват сериозното си притеснение от думите на съпредседателя на "Продължаваме Промяната", които "представляват опит за сериозна намеса в дейността на комисията и в независимото упражняване на правомощията ѝ". 

Оттам допълват, че по същество подобни изявления показват непознаване на процедурите, в рамките на които комисията работи, и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността и изпълнението на правомощията ѝ.

Позицията на КЗК можете да видите тук. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51