Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Мариян Боновски: Хеликоптер има. Система за въздушно спасяване няма!

| Интервю
Снимка: БТА

Хеликоптер има. Няма изградена система.

Това заяви пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт от международната система за медицинско спасяване по въздух. Той е и единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация.

Със сигурност трябва да си честитим първата въздушна линейка, но дали има изградена система за спасяване от въздуха, коментира той след като първият медицински хеликоптер кацна у нас. Летателната машина дойде с полет от Италия и вече се намира в авиобазата в столичния квартал "Враждебна".

HEMS e система за спешна помощ по въздуха, която цели за възможно най-кратко време да се достигне до нуждаещия се. Трябва да се погледне изцяло 112. Три болнични площадки няма как да се каже, че са някаква система, отбеляза експертът.

Снимка: БТА

Инж. Боновски посочи и друг проблем – липсата на обучени кадри, които ще управляват новите хеликоптери. От изпратените за обучение в Италия 6 души, четирима от пилотите са на възраст над 60 години, а "в европейския регламент ясно е казано, че пилоти от 60 до 65 години могат да бъдат само втори пилоти".

В "библията" на авиацията, друг регламент, се казва, че минималният летателен стаж на подобни пилоти, е 1000 часа, допълни Мариян Боновски. По думите му, от останалите двама от шестимата пилоти единият има 600 часа, "така че по никакъв начин не може да бъде включен в извършване на операция HEMS".

В световен мащаб са много малко операторите, които за HEMS използват двупилотен екип, като това е предимно нощем, обясни той.

Снимка: БТА

Три екипа не биха могли да покрият възможностите на един вертолет, защото след два месеца продължителността на деня ще се увеличи, изтъкна специалистът. Според него трябват минимум 4 екипа.

"За един хеликоптер в България могат да се намерят хора. Но вече проблемът е за втория, третия и нататък", категоричен е инж. Мариян Боновски, според когото "личният състав е напълно недостатъчен".

Отделно от това трябва да преценим къде да бъдат изградени хеликоптерните бази, подчерта той и изрази мнение, че те трябва да са там, където по статистика има най-много случаи на необходимост от повикване на вертолет.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02