Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Българската аграрна камара все още нямат решение дали приемат държавното подпомагане

Браншовите организации, които членуват в Българската аграрна камара, все още нямат решение дали приемат условията за подпомагане, предложени от правителството вчера, или ще излязат на протест утре. 

Председателите на десетте от организациите, които членуват в Българската аграрна камара, обясниха, че в момента заседават техните структури по места и в късния следобед ще стане ясно дали приемат предложенията на правителството, а именно - подпомагане под 10 лв. на декар сега за първите 3000 декара на зърнопроизводителите и още 10 лв. до септември, както и по 5 лв. помощ за всички следващите декари сега и още 5 лв. до септември.

Зърнопроизводителите обаче трябва да докажат загуби чрез декларациите си до НАП, за да получат това подпомагане.

Останалите сектори извън зърнопроизводството, за които са отделени 150 милиона лева, без да се налага да доказват, че работят на загуба, са изчислили, че това, което им предлагат като украинска помощ достига до 90% от полученото миналата година.

Важен е и ангажиментът за законодателни промени, които са нужни на сектора, за да функционира нормално, а не да чака непрекъснато помощи от държавата, казват земеделците.

Всички обаче са категорични, че протестната готовност не е отменена и преговорите всъщност не са приключили. Ако бъдат поканени в Министерството на земеделието, фермерите ще отидат още днес. 

Оказа се обаче, че в 12.00 часа в агроведомството са поканени протестиращите пред него земеделци, които искат оставката на земеделския министър, но не и тези, които преговаряха вчера с него.

Ако има протест, в него ще участват всички и той ще бъде обявен най-късно тази вечер, обявиха земеделските членове на Българската аграрна камара. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Гори пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица

Избухнал е пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица. Огънят гори в трудно достъпен терен на около 2300 метра надморска височина, казаха за БНР от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Мястото на пожар е под Рилски Черни връх и попада на територията на НП "Рила". Поради непристъпността на района при пожара, който засега е..

публикувано на 23.08.24 в 20:14
Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Пауъл, Фед: Дойде времето за намаляване на лихвените проценти в САЩ

В петък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал за скорошно намаляване на лихвените проценти, като каза, че по-нататъшното охлаждане на пазара на труда би било нежелано и изрази увереност, че инфлацията е в обсега на целевото ниво на Фед от 2 на сто, съобщава Ройтерс. "Рисковете за повишаване на инфлацията намаляха,..

публикувано на 23.08.24 в 19:58

САЩ налагат санкции на още 400 субекта заради подкрепата им за руската война в Украйна

В петък Съединените щати наложиха санкции на повече от 400 юридически и физически лица за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, включително китайски компании, за които американски служители смятат, че помагат на Москва да заобиколи западните санкции, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс. Вашингтон многократно е..

публикувано на 23.08.24 в 19:45

ГД БОЕЦ с позиция до Димитър Главчев за отстраняване на Калин Стоянов като шеф на МВР

Гражданското сдружение "БОЕЦ" заедно с други неправителствени организации са внесли до служебния премиер Димитър Главчев позиция, в която настояват да бъде отстранен Калин Стоянов от поста министър на вътрешните работи. Те настояват Главчев да огласи своята номинация за вътрешен министър, която да бъде поставена за публично обсъждане, преди..

публикувано на 23.08.24 в 19:29

Голям пожар гори в района на Кавала

Голям пожар гори в района на Кавала. Взети са мерки за ограничаване на движението до огъня. За утре отново прогнозите са за висок риск от пожари. Продължава борбата с голям горски пожар до град Кавала. Непрекъснато се увеличават силите на пожарната и доброволци, които се опитват да спрат движението на огъня. По въздух гасят четири самолета и..

публикувано на 23.08.24 в 19:20

Прокуратурата ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списъка с учители

Прокуратурата във Варна ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списък с учители, които не са съгласни с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. С тези промени по предложение на партия "Възраждане", Народното събрание записа дефиниция за така наречената "нетрадиционна сексуална..

публикувано на 23.08.24 в 18:25
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР. "На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка..

публикувано на 23.08.24 в 18:16