Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Даниела и Светлана - собственички на сладкарница в Чикаго

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова
Снимка: Елена Цанева

Гости в рубриката  "Америка - илюзии и реалности" са Даниела Георгиева и Светлана Стоилова - те са собственички на сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”.

С топлото сутрешно кафе опитахме и стари рецепти, без консерванти и модерни добавки. От тях научих щото е то "гюзлеме" и разбрах, че е вкусно...
Даниела е в Америка около 6 и половина години, а Светлана повече от 9. Даниела е от Ямбол, Светлана от Стара Загора. Не се познават, но и двете идват с мисълта, че  Щатите са най-правилното място за тях. 
Решително тръгват към мечтите си и изглежда, че тази решителност им помага.

Преди 4 години Даниела, заедно със своя приятелка  отварят не голяма, но елегантна сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”. 

Когато Даниела остава без съдружничката си, на нейно място идва Светлана.

"Аз съм завършила машинни системи с цифрово - програмно управление, но не съм работила по професията си въпреки, че на мен ми беше много приятно. Когато завърших, моите преподаватели дадоха препоръки за фирми в Стара Загора, но не ме взеха на работа, защото съм жена. Това си било мъжка професия. И всъщност това беше едно от разочарованията ми. Бях загубила 4 години от живота си, в които да уча нещо, което на мен ми харесваше, но нямаше почти никакъв шанс да си намеря работа. И всъщност това, което съм завършила не съм го работила и ден, разказа в "Закуска на тревата" Светлана Стоилова.

"В Америка системата ти позволява, ако имаш желание, ако ти се работи да се развиваш. Можеш да се развиваш до колкото самият ти искаш. Тук, за разлика от Българя, ако си спазваш правилата - всичко е ОК, допълни Светлана.

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова

"Завърших 1997 година в Свищов "Икономика" и от там нататък се занимавах само с частен бизнес. Никога не съм работила при някого на заплата. Но Светлана е много права, защото в България е много трудно за бизнеса. Имала съм и магазини, сладкарница с доста персонал…Там ти си постоянно подложен на натиск. Натиск от контролните органи. Тука това нещо го няма. Тук много лесно се прави бизнес. В България, за да отвориш нещо минават хиляди проверки. Имаш Комисия за защита на потребителите, ХЕИ, данъчни…От всякъде изскачат някакви проверки, които те смазват. 

Ти нямаш време да си обърнеш внимание на бизнеса, особено в хранителната сфера. Докато това нещо тука го няма. Тука отиваш в Общината. Искам да направя някакъв си бизнес. - ОК. Къде Ви е мястото? Имахме само 2 проверки от техните Здравни служби и Противопожарната охрана. И ние знаем, че те идват на 4-5 месеца. Никога не глобяват. Те правят предписание. Казват - това не ви е наред, трябва да го оправите. Това не ви е добре- погрижете се. И на следващата проверка идват да проверяват дали ти си свършил това нещо, разказа за "Закуска на тревата" Даниела Георгиева.

Сбъднаха ли американските си мечти Светлана и Даниела? 

"Лично моите, да. Има още какво да се желае. Защото - какво е успехът? Успехът е една непостоянна величина. Успехът няма измеримост. За един човек може да си много успешен, друг да каже: "О,… къде си ти?", сподели Даниела.

"Аз също бих казала, че съм сбъднала част от моите мечти и продължавам да работя върху това да ги сбъдвам, смята Светлана. 


Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Даниела Георгиева и Светлана Стоилова в рубриката - “Америка - илюзии и реалности”.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Замръзналият Дунав - 1940 година

През 1954 г. Дунав замръзва за 74 дни

През 1929 година Дунав при Силистра е бил "ледена пързалка" . По него са минавали с шейни до отсрещния бряг.   Рекордът обаче е от 1954 година, когато реката е скована за цели 74 дни. Според статистиката в периода 1900 - 1964 г. Дунав е замръзвал 27 пъти . След това обаче - през 1985-а това продължава 2 месеца - от 16 януари до 16 март, а..

публикувано на 21.02.25 в 06:10
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, култура и удоволствие за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24