Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не разбирам опасенията на Корнелия Нинова, че членове на БСП са гласували за ПП-ДБ-СС. Тя управляваше с тях“

Ваня Григорова: София беше заложник на масата на ротацията

"ПП-ДБ-СС не може да твърдят, че са алтернатива на модела, който се прилагаше. Те са продължение“

| Интервю
Ваня Григорова
Снимка: Борислава Борисова

Аз не гласувах. Това заяви пред БНР Ваня Григорова, общински съветник от БСП, след трудния избор на председател на СОС. 

След 3-месечен блокаж, Столичният общински съвет избра Цветомир Петров от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София".  

"Честито на ПП-ДБ-СС, които се наложиха над всички останали групи. Избирателят не им даде правото да получат цялата власт, както на национално, така и на местно ниво. Но блокажът, който наложиха в София, доведе до това другите групи да търсят вариант да излязат от кризата, предизвикана от жъртопаветниците". 

Григорова не знае кои членове на БСП в Общинския съвет са подкрепили кандидатурата. Но по повод критиките на Корнелия Нинова към тази подкрепа, тя заяви:

"Госпожа Нинова управлява именно с тези партии – ПП и ДБ. Когато започна блокажът в СОС, настояваше най-възрастният общински съветник да поеме управлението на заседанията, а това е Грети Стефанова, която е от ДБ. Не разбирам нейните опасения, че членове на БСП са гласували за ПП-ДБ-СС“. 

Григорова смята, че не е необходимо Петров да остава на поста чак до месец юли. 

"До 15 февруари трябва да се гласува бюджета на Столична община. След това - икономическата рамка по транспорта. Имаме и недостиг на средства за здравеопазване. В рамките на март може да гласуваме всички тези ключови документи и да продължим дебатите доколко легитимно е това управление".

Ваня Григорова смята, че може да има договорка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС.

"Неразбираемо е защо след заявените намерения на господин Борисов, че партията му е готова за следващи избори и твърденията, че няма да подкерпи председател, днес се оказа, че предпочитат да изберат представители на ПП-ДБ-СС. Единственото обяснение е, че София беше заложник на масата на ротацията. След като са се разбрали на национално ниво, вече е време да върнат жеста на столично".

Тя се оплака, че няма достатъчно информация, за да бъде дискутиран бюджета. 

"Това не сочи за по-различен подход от този, който се прилагаше по време на управлението на ГЕРБ. Група, която не дава данни за общинските дружества, не може да твърди, че е алтернатива на модела, който се прилагаше. Те са продължение“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00