Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен театрален фестивал на монодрамата "Към звездите"

2
Диптихът Арто
Снимка: Международен театрален фестивал

Международният театрален фестивал на монодрамата "Към звездите" ще се проведе за първи път в София. 12-то му издание ще започне на 26 февруари и до 1 март зрителите ще могат да гледат постановки от Гърция, Косово, Йордания и разбира се от България.
Основан през 2006 г., форумът „Към звездите“ представя повече от 70 български и международни образци на жанра. Акценти в селекцията на XII-то издание са спектаклите „Дриптихът Арго“ –  Гърция, „АRКА/BOX“ – Косово и „Петел“ – Йордания.

Спектакълът „Дриптихът Арго“ от Гърция е вдъхновен от живота и творчеството на новаторския художник и мислител на 20 в. Антонен Арто. Постановката на Иоли Андреади е изградена върху две пиеси „Арто / Ван Гог“ и „Кост“, които се изпълняват от гръцкия актьор Герасимос Геннатас и познатия на Бродуей Джийн Жилет.

Махмуд Насер Мохамад Алзгул в спектакъла си „Петел“ изследва кризата на арабската личност и към Ментор Цимберай, който посвещава образа си в „АRКА/BOX“ на социалните последици от изселването на младежите в различните краища на света.

Кутията, Ментор Цимберай

Един от акцентите в програмата, който се очаква да привлече професионалисти и любители на театъра, е майсторският клас на Тиери Аркур. Режисьорът на „Талантливият мистър Рипли“, „Арсеник и стари дантели“, „Портокал с часовников механизъм“ и на повече от 30 други постановки с международна известност, е познат на българската публика със спектаклите „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд (който все още се играе в Народен театър „Иван Вазов“) и „Балът на крадците“ от Жан Ануи. В продължение на 5 дни Аркур ще работи с българските студенти и актьори, за да ги представи пред публиката в последната вечер на форума. 

Специално място в програмата на фестивала заемат семинарите за практическото влияние на арт терапията върху деца и младежи със специфични образователни потребности, които ще се водят от психолози, сред които и преподавателя в Мюнхенския университет проф. Димитър Дамянов.

Възможности са предвидени и за почитателите на литературата и музиката. Камерен ансамбъл „Силуети“ ще представи „Квартет за края на времето” от Оливие Месиен, а Иван Гранитски ще отбележи 70-годишнината си между приятели с книгата „Енергия на българския дух“.

Мариус Донкин

Форумът ще бъде закрит от своя основател, дългогодишен директор и селекционер Мариус Донкин с неговия моноспектакъл „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, който години наред се игра в Народния театър.

Международният театрален фестивал на монодрамата „Към звездите“ се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, а организатори са Фондация „Основа-та“ със съдействието на Форум „Монодрама“ на Международен театрален институт към UNESCO.

Чуйте разговора на Светослава Кузманова с Мариус Донкин – основател, дългогодишен директор и селекционер на международния театрален фестивал на монодрамата „Към звездите“.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист ще бъде много..

публикувано на 03.07.24 в 14:31