Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменатална церемония пред паметника на Васил Левски в Карлово

Снимка: БТА

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в родния му град Карлово беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

"Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма", каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.


В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза още Желязков. 

По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Биографиите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер и да разберат защо той успя да направи това, което никой преди и след него не успя, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че Апостолът успява да организира над 250 комитета из цяла България, да спечели за делото за свободата на България над 12 хил. българи от различни професии, съсловия, най-активната част на българската нация. Левски беше идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, която по думите му трябва да се прави в България от българи, допълни кметът.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, народни представители, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово. Председателят на парламента Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Отбелязването на годишнината ще продължи и утре. В храм "Успение на Света Богородица" ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски. В 11:00 часа ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски и шествие до родната му къща.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военни унищожиха корозирала граната, открита край Гоце Делчев

Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 3-ти механизиран батальон – Благоевград от състава на Трето бригадно командване, с ръководител лейтенант Тодор Белчев, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала ръчна отбранителна граната тип Ф-1 без взривател. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът беше открит на 3..

публикувано на 04.10.24 в 12:19
Виница, Украйна

Русия е атакувала с дронове критична украинска инфраструктура

Украйна обяви, че Русия е атакувала тази нощ критична украинска инфраструктура с 19 дрона, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната от своя страна каза, че руската противовъздушна отбрана е прехванала и свалила 18 украински дрона през нощта. Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Ученици представят авторски филми на климатична тематика

Авторски филми, създадени от български ученици, ще бъдат представени лично от тях в 3 български града – Троян, Ловеч и Видин. Това ще стане тази есен в рамките на инициативата "Научи, разкажи, заснеми. Климатът и екологията се срещат с изкуството". Координаторът на инициативата за България от Сдружение "Арте Урбана Колектив" Ралица Асенова..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Основен път към Сирия е блокиран след израелски удари в Ливан

Израелски удари в Ливан блокираха основен път към границата със Сирия. Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на Бейрут.   Пътят, по който стотици хиляди хора напускат Ливан и преминават в Сирия през граничния пункт "Маснаа", е бил прекъснат след израелски въздушен удар, съобщи ливанският министър на транспорта Али..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Полицията в Гърция откри плантация за канабис с 8 000 растения, скрити сред царевица

Цяла плантация с канабис откриха полицаите от отдела за борба с организираната престъпност в Атика. В област Виотия в земеделска земя са отглеждани над 8 000 насаждения с канабис, скрити между висока царевица, съобщиха полицаите. Цената на намереното количество наркотик се изчислява на 15 милиона евро. Работили са по сигнал за..

публикувано на 04.10.24 в 11:50

Източник от унгарското председателство на ЕС: Има шанс за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

"Категорично смятаме, че има шанс да бъде постигнато пълноправното членство на България и Румъния в Шенген и ще направим всичко възможно това да се случи до края на нашето председателство" - това каза източник от унгарското председателство на ЕС. Въпросът ще бъде дискутиран на заседанието на министрите на вътрешните работи на 10 октомври в..

публикувано на 04.10.24 в 11:31

Трябва ли да се засили технологичното образование?

На какво биха научили децата часове по роботика в училище? Трябва ли да се засили технологичното обучение и защо повече познания по програмиране биха били полезни и за деца, които нямат интереси в тази сфера?  Всяко дете трябва да може по смислен начин да накара техниката да работи за него - в това вярва програмистът Николай Цонев, участник в..

публикувано на 04.10.24 в 11:24