Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

В цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-вата годишнина от неговата гибел

Снимка: БГНЕС-архив

Днес в цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В София от 17.00 часа ще се проведат архиерейска панихида в храм "Света София" и възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София в 18.00 часа. По време на церемонията възпоменателно слово ще произнесат президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Възпоменателна церемония по повод годишнината от гибелта на Левски ще има и пред паметника му в парка на Военната академия. Домакин на проявата е началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев. Паметникът на Левски във Военната академия е открит през 2016 г. по инициатива на военно-патриотични организации.

Книги за Васил Левски от личните библиотеки на Симеон Радев и Кирил Христов са включени в документална изложба, която се открива днес в Столичната библиотека.

В Карлово с митинг-поклонение  ще бъде отбелязана 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски.  В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония.

Тази сутрин в  църквата "Света Богородица"  ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в  памет на Апостола.  В  митинга–поклонение след това ще се включат  и възпитаниците на училище "Васил Левски". Ще се състои и  традиционното шествие  до родната къща–музей на  Апостола . Там ще бъде връчена наградата на местния комитет "Васил Левски".

В Ловеч тази вечер се организира традиционното Национално възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски, тази година под надслов "151 години безсмъртие". По рано през деня годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и с гражданско поклонение пред паметника му в двора на Къкринското ханче.

С паметен ритуал и поклонение в Плевен също отбелязват 151 години от обесването на Васил Левски.

Ритуалът пред паметника на Апостола започва в 11.00 часа днес. Ще участват ученици от клуб "Млади възрожденци" и вокална група "Ботевци пеят" към НУ „Христо Ботев“ – Плевен, военнослужещи от Плевенския гарнизон, Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков. Свещеници от плевенските храмове ще отслужат Панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. В знак на признателност пред паметника на Апостола ще бъдат поднесени венци и цветя.

И в Смолян ще почете паметта на Васил Левски с редица прояви. Днес точно в 12.00 часа в класните стаи на училищата в Смолянска област ще звучи одата "Левски" от Иван Вазов. С  военни почести, факелно шествие, конкурси  и редица прояви ще се отбележи 151 години от гибелта на Васил Левски.

В 18.00 часа тръгва факелното шествие от читалище "Балкански просветител" в квартал Райково и ще продължи до двора на Профилирана Природо-Математическа гимназия "Васил Левски". В шествието се включват Трети  ученически гвардейски отряд от ЕГ "Иван Вазов", клубовете "Млади възрожденци" в града, училища и граждани.

В двора на гимназията от 18.30 часа  е началото на тържествения ритуал "Полагане на венци пред паметник", воден от  101-ви Алпийски полк. И тази година в Спортната зала на ППМГ "Васил Левски" ще се проведе от 10.00 часа регионалното състезание "Лъвски скок".

На 18-и февруари се навършват 151 години от обесването на Васил Левски, наричан още Апостола на свободата.
"Васил Левски притежава онези добродетели, които всеки човек би следвало да притежава: да бъде добър към всички, да бъде честен към всички, да бъде смел да казва кривиците на този, който е срещу него. Както самият Васил Левски споделя: "Кажете моите кривици и аз твоите, па’ да продължим заедно".

Това припомни Дора Чаушева директор на Националния музей "Васил Левски" в град Карлово:

"Той успява да увлича всички да последват неговите идеи. Един човек, който и да бил, колкото и голям гений да е, сам не може да осъществи такова всенародно дело. А, само човек, който има качествата и способността да убеди другия, че това е пътят, по който трябва да се върви, е особено ценно качество за Васил Левски".

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03