Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулсът на Украйна в документален филм на Тетяна Станева

| Интервю
Снимка: FB / Tetiana Staneva

"Във филма казвам, че нашето състояние, на всички, е като кардиограмата – ту горе, ту долу. Живеем между сирените. Но ако оживеем между сирените, живеем колкото може по-пълноценно."

Това каза пред БНР режисьорката Тетяна Станева, бесарабска българка и основателка на международния фестивал за етническо кино ОКО.

Тази вечер в 18.00 часа в Централния военен клуб тя ще представи документалната си лента "Писма от Войната: Писмо 1, Пулсът на Украйна". От утре филмът ще може да се гледа и в платформата Neterra TV, ще бъде излъчен и по военния телевизионен канал на 24 февруари от 18.30 часа.

Тетяна Станева  Снимка: Ирина Недева

Тетяна Станева сподели, че в себе си има много натрупани истории и герои.

"Не трябва да ги търся. Аз живея сред тях. Но като започнах да работя за този филм, не мога да се вместя в уречените минути."

Затова се наложило да удължат времетраене на документалния филм до 54 минути.

"Не успях да разкажа истории за окупацията, за плена, за евакуацията. Искам да успея да го направя, докато всички сме живи. Всички, които сега живеят в Украйна, са герои. Войната не дава шанс да планираш дългосрочно бъдеще", допълни Станева.

Станева е замислила и как да продължи проекта си – "Писма от сърцето на войната" – като документален архив за българското участие в тази война.

"Има много украински българи – и по гробищата, и на фронта."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

В Германия продължават несъгласията в управляващата коалиция за бюджетната политика

В Германия продължават несъгласията за бюджетната политика в управляващата коалиция и рискът от разпадането й се увеличава. Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди партиите в коалицията да не рискуват да я разрушат, още повече, че партньорите едва наскоро се споразумяха за корекции в бюджета. Вицеканцлерът и федерален..

публикувано на 22.08.24 в 15:39

30% от допуснатите до матура в Ямболско не са се явили на изпита

В Ямболска област 30 процента от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и едно елховско е проведена днес матурата по български език и литература, като на нея..

публикувано на 22.08.24 в 15:38

"Да, България!": Главчев да гарантира, че "лейтенант" на Пеевски в МВР няма да бъде заменен с друг

"Настояваме кандидатът за служебен премиер да се съобрази с обществените очаквания и не просто да представи проект на състав на Министерски съвет, в който отсъства името на Калин Стоянов, а да гарантира, че няма един "лейтенант" на Пеевски в МВР да бъде заменен с друг". Това се посочва в официално прессъобщение на "Да, България!", след като..

публикувано на 22.08.24 в 15:31
Виктор Негреску

Румъния предлага Виктор Негреску за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку съобщи официално, че предлага евродепутата от Социалдемократическата партия и заместник-председател на Европейския парламент Виктор Негреску за еврокомисар. В Брюксел Чолаку се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с която е обсъдил прилагането на Националния план за..

публикувано на 22.08.24 в 15:23

Гърците в района на Славянка внесоха в съда иск за разследване на причините за несправянето с пожара

Жителите на района до планината Славянка на границата с България внесоха иск във Върховния съд на Гърция, като настояват да бъде проведено разследване за причините за несправяне с пожара, който гори повече от месец. В мотивите се посочва, че по отношение на този пожар властите на всички нива - от кмета и областния управител, до шефа на..

публикувано на 22.08.24 в 15:17
Горица Грънчарова-Кожарева

Венелина Попова: С компромат за съпруга на Грънчарова Пеевски ѝ е напомнил за Калин Стоянов в кабинета

До петък вечерта името на Калин Стоянов не е било в папката на Горица Грънчарова като вътрешен министър в проектокабинета ѝ. Очевидно е станало нещо през уикенда? Това сподели Венелина Попова, разследващ журналист, в интервю пред БНР. "Според хора от системата, до петък вечер в нейната папка името на Калин Стоянов не е фигурирало..

публикувано на 22.08.24 в 14:53