Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реанимираме модела "ГЕРБ", смята заместник-председателят на БСП относно действията на част от общинските съветници в София

Атанас Зафиров: Управлението буксува. Избори 2 в 1!

"Няма как да вадиш флашки, да обвиняваш тези хора във фалшификация, да броиш бюлетини и в същото време да се прегърнеш с тях"

| Интервю
Атанас Зафиров
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Твърдо оставаме на нашата позиция – искаме избори 2 в 1. В тази политическа реалност, която ни се сервира ежедневно от сглобката, не можем да продължаваме да живеем – не може всичко да се измерва в постове, в проценти, в разделяне на влияние."

Това заяви пред БНР Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП.

БСП прави оценка на деветмесечното управление по сектори, съобщи той и попита "има ли смисъл да съществува такова управление, освен да се делят регулаторите".

"Това управление буксува. Както и да се опитваме да осмислим неговото съдържание. Когато имаме буксуващо управление, трябва да се върви напред, а напред се върви само с избори", коментира Зафиров в предаването "Преди всички".

Свалихме политическото доверие от по-голяма част от групата на общинските съветници в София, потвърди Зафиров и критикува поведението на част от социалистите в Столичния общински съвет.

"След това "особено" решение на общинските съветници имаше много остра реакция от огромна част от социалистите. Подкрепиха председател, излъчен от ПП-ДБ – същите, които преди това нарязаха Паметника на съветската армия. Това е в пълно противоречие с решението на Националния съвет и с принципната политика на партията да не се влиза в колаборация с ГЕРБ където и да било. Тази остра реакция раздели организацията. Няма как с разделена организация да правим избори (европейските – бел. ред.) Даваме възможност на социалистите в БСП – София да решат какво ръководство да изберат."

Вместо да борим модела ГЕРБ и корупцията, ние реанимираме модела "ГЕРБ", смята Зафиров. По думите му, въпросът не е личен, а принципен и част от общинските съветници на БСП са предали избирателите, които са гласували за прекратяването на модела "Борисов – Фандъкова".

"Този модел, с който се борим от години, на практика го реанимираме."

Според Зафиров "няма как да вадиш флашки, да обвиняваш тези хора във фалшификация, да броиш бюлетини и в същото време да се прегърнеш с тях".

Запитан дали целта е била Иван Таков да бъде отстранен, Атанас Зафиров подчерта, че "излишно се преекспонира тази тема", "всеки социалист може да кандидатства за всички останали постове в партията" и "никой не е ограничен във възможностите си".

Заседанието на Пленума е било проверено напълно в съответствие с устава и правилника, увери Зафиров по повод на отправени упреци в тази посока.

В Бургас също е имало "залитане към нездрави отношения с ГЕРБ", поясни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24