Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има всички основания специалният прокурор да изслуша Невена Зартова, заяви той

Петър Славов: Да се разширят правомощията на специалния прокурор!

Най-важното е да се намери модел за обективно и независимо разследване на кръговете за влияние в съдебната система, смята адвокатът

| Интервю
Петър Славов
Снимка: Таня Милушева

"Видя се, че тези два кръга (на Нотариуса и на Пепи Еврото – бел. ред.) са били свързани. Аз неведнъж поставих въпроса какво се случва, ако има и трети, и четвърти кръг, за които за момента все още не знаем, но също действат. Пълно и обективно разследване е абсолютно задължително. Най-важното е да се намери модел за обективно и независимо разследване."

Това мнение изрази пред БНР адвокат Петър Славов от Висшия адвокатски съвет.

След като вече започва да се разплита този пъзел, трябва да настояваме той да бъде разследван и разплетен докрай, а не да се замита като "Пепи Еврото", "Осемте джуджета" и т.н., допълни той относно действията на институциите по разкритията за мрежата на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Да очакваме хората, за които се подозира съпричастност във въпросните казуси, да разследват сами себе си, е наивно", коментира Славов в предаването "Преди всички".

Петър Славов вижда една от възможностите в разширяването на правомощията на т.нар. специален прокурор, който беше създаден на конституционно ниво, за да разследва главния и неговите заместници – "в определени ситуации да може да му се възлага да разследва и други административни ръководители и техните заместници от прокуратурата, тъй като иначе ще сме в ситуация те да разследват сами себе си – изначално обречено на неуспех".

Всички разбрахме защо прокуратурата не може да разследва обективно. Първопричината са "всички тези политически зависимости и влияние през годините, които са били намесени" и са способствали развитието на тези кръгове, заяви Славов.

"В момента сме длъжни да търсим решения, ако трябва нетрадиционни", изтъкна Славов, изрази очакване парламентарната комисия, сформирана по казуса "Нотариуса", да е "доста по-активна" и отбеляза, че "самите депутати са много ентусиазирани всичко да се разследва и да се стигне до край".

Изказванията на прокурор Невена Зартова не трябва да бъдат неглижирани, подчерта Славов. По думите му "двата кръга на влияние се опитват взаимно да се ударят и единият да навреди на другия и да вземе надмощие" и не трябва да се позволява едната групировка "да завземе цялата паралелна власт в прокуратурата по начина, по който явно имат желание и амбиции".

Има директно основание да се намеси специалният прокурор, категоричен е Славов.

"За мен са налице всички основания да бъде изслушана Зартова от нея (специалния прокурор Даниела Талева - бел. ред.)."

Във връзка с имената на трима адвокати, споменавани в скандала около Нотариуса, Славов посочи:

"Това не са адвокати от кариерата. Това са бивши магистрати с дългогодишен стаж като такива, включително със създадени около тях през годините напрежения."

В момента Законът за адвокатурата не предвижда ограничения. Необходими са спешни законодателни промени в Закона за адвокатурата и задължително да отпадне встъпването в редиците на адвокатурата по право, с натрупан 5-годишен стаж като магистрат, посочи Петър Славов.

Друг проблем е доста кратката давност за образуване на дисциплинарни производства от страна на адвокатурата. Затова се предлага този период да бъде удължен, уточни още адвокатът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22