Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги

| Репортаж
Нови цени на таксиметровите услуги в Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги. Според една част от водачите на жълти автомобили е крайно време, други се опасяват, че ще загубят от клиентелата си. Но всички са единодушни, че инфлацията и оскъпяването на живота се отразява и на техния джоб.

Всяка година до 31 октомври таксиметровият бранш подава заявка до Общинския съвет с актуални цени, които влизат в сила от 1 януари на следващата година. 

През 2023-та това не се случва заради изборите. Но пък е в сила решението от 2022-ра, когато бе гласувано максималната цена на километър пробег за таксиметров превоз на пътници при дневна и нощна тарифа да е 1,20 и 1,30 лева, но въпреки това шофьорите останаха на старите си цени с по десет стотинки по-надолу, приети през 2020-а, основно заради Covid-ситуацията. 


"Много зле се отрази. Учениците, които са една част от нашите клиенти, не пътуват. Заведенията са затворени. По-голямата част от клиентите си стоят вкъщи“.  

Днес обаче учениците са на училище, хората работят, кръчмите и също, поне в Силистра, но разходите на всички растат, в това число и на "бакшишите", както нашенецът е свикнал да нарича таксиметровите шофьори. И ако разликата от по 10-20 стотинки на километър да не прави повишението толкова сериозно, то първоначалната такса е друго нещо –от 1,98 лв. при дневна и 2,20 лв. при нощна тарифа, става 2,97 и 3,30 лв., което автоматично променя цената на курса и ако е бил до 4 лв. – вече ще е над 5.

"Трябваше да се случи година  и половина по-рано. Но тогава бяхме подлъгани с отстъпката, която правителството даваше на литър гориво“. 


"Инфлация, горивата. От 2015 година не са вдигани цените на таксиметровите услуги. На ден започваме с минус 35 лева. Който ползва такси, си ползва такси. Почти няма разлика“.  

"Поддръжката на автомобила е много скъпа. На таксиметровия шофьор – също, като живот, като храна, като облекло. Животът поскъпва, няма как – трябва да се вдигат цените“.

Има или няма клиенти, собствениците на таксиметрови автомобили ежегодно плащат в Силистра по 350 лв. по Закона за местните данъци и такси. Освен това, както всички останали, покриват разходи за осигуровки, радиостанции, такси към сдруженията, към които са включени. Резултатът обаче е, че за последните няколко години броят на таксиметровите автомобили в общината е намалял наполовина, съобщи Стилиян Николов, представител на фирмата, собственик на диспечерския пункт и председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи - клон Силистра.

Стилиян Иванов

яха 200 и Общината беше задължена над този брой да не дава разрешителни. В момента има 101. Ако е толкова печелившо, ще има ли такова намаление? Повечето автомобили бяха с по двама водачи. Сега са единица, които работят двама. Гледат повече да се уредят в някоя фирма или на държавна работа“. 

И дори и клиентите на такситата да останат същите, очакванията са броят на автомобилите да продължи да намалява.

А съветът към местната власт е да се помисли в посока на качествен и адекватен обществен транспорт, защото таксиметровият отново се превръща в лукс, както е било някога, и може би е редно да бъде. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Панов в Деня на българската община: Имаме нужда от обединение, а не разединение

Националното сдружение на общините в Република България създаде модел, както за взаимно партньорство между своите членове, така и за ефективно сътрудничество с държавни институции и граждански структури. Това заяви в Деня на българската община кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Сдружението на общините, и призова политиците..

публикувано на 12.10.24 в 16:32
Снимката е илюстративна

Задържаха тракторист с 3,34 промила алкохол

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца. 34-годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке, собственост на Община бяла Слатина, когато е спрян за проверка от автопатрул. Отказал е да даде кръвна проба и е оставен в ареста за 24 часа. Образувано е..

публикувано на 12.10.24 в 16:25
Мотошествие в София в подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха   мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите. В инициативата се включиха и представители на Фондацията "Искам бебе", която се занимава с репродуктивността и инвитро процедурите. Мотористите тръгнаха организирано от "Бояна", преминаха по софийските булеварди. Шествието приключи с концерт на..

публикувано на 12.10.24 в 16:18

Обща позиция на посланиците в ЕС за провеждане на втора междуправителствена конференция с Албания

Посланиците на страните членки на ЕС приеха обща позиция, с която допускат провеждането на втора междуправителствена конференция с Албания. Тя ще е по клъстър "Основни права"   и бележи начало на преговорите по същество, каквито все още няма с Република Северна Македония. Втората междуправителствена конференция ЕС - Албания, която ще се..

публикувано на 12.10.24 в 15:29

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа, съобщиха палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас".  Израел продължава операцията и в Южен Ливан, където препоръча евакуация на жителите на 22 села. Палестинските власти в Газа съобщиха, че от началото на израелската военна операция в палестинския анклав през октомври..

публикувано на 12.10.24 в 15:25
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Жителите на три села на протест заради липса на редовно водоподаване

Жителите на селата Александрово, Константиново и Поляново протестираха заради липса на редовно водоподаване. Населените места, които са на територията на три общини - Хасково, Симеоновград и Харманли се снабдяват от общ 30-годишен водопровод,  който не е ремонтиран и непрекъснато е в аварии.  "Искаме вода, искаме вода" - скандираха  протестиращите от три..

публикувано на 12.10.24 в 14:58